Rotterdam debatteert over deelgemeenten
ROTTERDAM – Het debat in de gemeenteraad van Rotterdam over de toekomst van de veertien deelgemeenten belooft de komende week spannend te worden. Er moet een keus gemaakt worden tussen wijkparticipatie of gebiedsbestuur.
In 2014 komt er een eind aan de Rotterdamse deelgemeenten. Dit is het gevolg van een wetsvoorstel dat in de Tweede kamer is aangenomen.
De afgelopen maanden hebben bijna 30.000 Rotterdammers via een enquête kenbaar gemaakt welk bestuurlijk model er volgens hen voor de deelgemeenten in de plaats zou moeten komen. Ook werden in de veertien deelgemeenten debatten gehouden met in totaal 650 inwoners. Iedereen kreeg twee modellen voorgeschoteld: een gebiedsbestuur met vijf tot negen gekozen bestuurders of 55 benoemde wijkburgemeesters.
Gisteravond werd bekend voor welk nieuw bestuursmodel de Rotterdammers hadden gekozen. De uitslag bleek fiftyfifty. In het voorstel dat naar de raad gaat is wel opgenomen dat ook in het model wijkparticipatie de wijkvertegenwoordigers gekozen zullen worden.
Vandaag worden beide bestuursmodellen behandeld in de raadscommissie, waarna de Rotterdamse gemeenteraad op 20 december besluit welk van de twee modellen in de plaats zal komen voor de deelgemeenten.
Jacques Wallage, voorzitter van de Raad voor het Openbaar Bestuur, reageerde gisteravond op beide bestuursmodellen. Volgens hem moet Rotterdam zich niet richten op een nieuwe bestuursstructuur voor de deelgemeenten maar op een vernieuwing van de democratie. „Een discussie daarover kun je niet afkopen met een van beide voorliggende bestuursmodellen. Het gaat om de vraag van wie Rotterdam is en wie er wat heeft te zeggen. Die twee lagen moet je met elkaar verbinden.”
Ook André Krouwel, politicoloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zei gisteren niets te zien in beide voorliggende bestuursmodellen. Een gebiedsbestuur is volgens hem een pseudodeelgemeente. „Als je alleen een bestuursmodel wijzigt, of het nu de eenheidsworst van een gebiedsbestuur is of wijkparticipatie, verandert er niets”, aldus Krouwel. Hij pleitte ervoor om eerst in een aantal gebieden te gaan experimenteren welk model het beste is. „Maar vergis je niet, het is uiteindelijk de ambtenarij die samen met de politieke partijen de dienst uitmaakt. Daar ligt de echte macht. Die moet je openbreken.”
De politiek is verdeeld, bleek in de achterliggende week. PvdA, VVD en CDA neigen naar het zogenoemde gebiedsbestuur. Leefbaar Rotterdam, SP en D66 zijn voorstander van het model wijkparticipatie. GroenLinks en ChristenUnie/SGP lijken de sleutel voor de uiteindelijke keus in handen te hebben. Zij kiezen voor een mix van beide bestuursmodellen.