Rouwadvertenties Trouw spiegel van secularisatie
De secularisatie weerspiegelt zich in rouwadvertenties in dagblad Trouw. Hoe jonger mensen overlijden, hoe minder vaak er een christelijke tekst in hun rouwadvertentie staat.
Dat constateren oud-huisarts G. Grootendorst en emeritus predikant ds. H. P. Venema. Zij analyseerden rouwadvertenties in het van oorspong protestants-christelijke dagblad in de periode juli 2011 tot en met juni 2012. Eerder onderzochten ze al grafteksten op de begraafplaatsen in het Gelderse Heerde. Ze publiceerder erover in 2005 in hun boek ”Niet alle graven zwijgen”.
Het percentage niet-christelijke teksten neemt toe naarmate de leeftijd van overlijden afneemt. Dat betreft vooral wat Grootendorst en ds. Venema „toevertrouwingsteksten” noemen, waarin wordt uitgesproken dat de overledene God prijst, naar Hem verlangt en zich aan Hem toevertrouwt. Het percentage teksten dat spreekt over het geloof in de opstanding is relatief klein, maar blijft wel gelijk (circa 6 procent). In de categorie onder de 65 jaar zijn er in Trouw meer seculiere dan christelijke teksten.
Ook het percentage rouwadvertenties zonder een tekst blijkt toe te nemen naarmate de overleden minder oud zijn, en dus ook later geboren zijn. In de categorie van 86 jaar en ouder had 11 procent van de advertenties geen tekst. Bij overledenen van 65 jaar en jonger is dat 31 procent.
De onderzoekers constateren ook dat deze verschuivingen bij mannen sterker zijn dan bij vrouwen. Van de advertenties van mannen van onder de 65 jaar had 31 procent geen tekst, 28 procent een christelijke tekst en 41 procent een seculiere tekst. Bij de vrouwen is 21 procent van de advertenties zonder tekst, 48 procent met een christelijke en 31 procent met een niet-christelijke tekst. Een verklaring hiervoor geven de onderzoekers niet.
Grootendorst en ds. Venema keken ter vergelijking ook naar de rouwadvertenties in NRC Handelsblad in het eerste kwartaal van 2012. In de leeftijd boven de 65 jaar had 9 procent nog een christelijke tekst, onder de 65 jaar komen die niet meer voor. Ook het percentage seculiere teksten is in de laatste leeftijdscategorie hoger.