In 2020 produceert de wereld 40 zettabytes aan digitale data
De toename van internetgebruik in opkomende economieën als China en India zorgt er mede voor dat de wereld in 2020 40 zettabytes aan digitale data produceert. Dit blijkt uit onderzoek van IDC, uitgevoerd in opdracht van IT-bedrijf EMC.
De hoeveelheid opgeslagen informatie groeit daarmee sneller dan verwacht, en is nauwelijks nog in cijfers uit te drukken. Eén zettabyte staat voor duizend exabytes, een exabyte is duizend petabytes. Een petabyte is duizend terabyte, en een terabyte staat weer voor duizend gigabyte. Zoveel dus.
Het onderzoek laat zien dat de hoeveelheid data in de wereld iedere twee jaar verdubbelt. In landen waar de beschikbaarheid van internet snel groeit, maken gebruikers intensief gebruik van sociale media. Juist daardoor zal 62 procent van het ‘digitale universum’ in 2020 bestaan uit gegevens die door deze landen zijn gecreëerd. Nu is dat nog 36 procent.
De groei van het aantal pc’s, smartphones en tablets, maar ook het gebruik van sociale media zorgde er voor dat de hoeveelheid digitale data de afgelopen twee jaar is verdubbeld naar 2.8 zettabytes.
West-Europa is momenteel goed voor 19 procent van de totale hoeveelheid opgeslagen digitale data. Als in 2020 alle data in West-Europa zou worden afgedrukt op papier, levert dat een stapel op zo hoog als 6,5 biljoen Eiffeltorens.
Het grootste deel van de data bestaat uit gegevens die over consumenten is verzameld en niet uit data die door consumenten zelf is gecreëerd, zoals computerbestanden en smsjes. De oorzaak hiervan ligt niet alleen in het toegenomen gebruik van diensten als Facebook en Twitter, maar ook in de digitalisering van de samenleving. Hierdoor laten consumenten bewust of onbewust sporen achter op internet, zoals digitale profielen, OV-chipkaarten, IP-adressen, gezichtsscans en vingerafdrukken of beelden die via openbaar cameratoezicht zijn verzameld.
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat een groot deel van alle data die wereldwijd staat opgeslagen, onvoldoende is beveiligd.