Binnenland

„Hiaat in asielbeleid vraagt om oplossing”

AMSTERDAM – Voor uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen naar hun land moet een oplossing komen. Maar kúnnen de bewoners van het tentenkamp in Den Haag en De Vluchtkerk in Amsterdam niet terug of wíllen ze niet?

Van onze verslaggever
12 December 2012 10:37Gewijzigd op 15 November 2020 00:46
Uitgeprocedeerde asielzoekers in de Vluchtkerk. Foto ANP
Uitgeprocedeerde asielzoekers in de Vluchtkerk. Foto ANP

Dat was een van de centrale vragen die dinsdagavond op tafel lag tijdens een debat over afgewezen asielzoekers in De Balie in Amsterdam. De discussie ging over mensen als Younis (34), een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Sudan. Samen met andere bewoners van De Vluchtkerk, die sinds ruim een week onderdak biedt aan bijna honderd illegalen, woonde hij het debat bij.

„Waarom kun je niet terug?” vroeg gespreksleider en Parooljournalist Hugo Logtenberg hem. „Het is daar niet veilig voor mij”, antwoorde Younis, die sinds 2002 in Nederland verblijft en eerder een verblijfsvergunning voor drie jaar had. Later gaf hij aan dat hij vijf keer in vreemdelingendetentie heeft gezeten, maar niet kon worden uitgezet.

Het Amsterdamse VVD-raadslid Van der Ree zei dat er „ruis” bestaat rond de vraag of de bewoners van De Vluchtkerk daadwerkelijk niet uitzetbaar zijn. Volgens Thomas Spijkerboer, hoogleraar migratierecht aan de VU, geldt dat inderdaad voor de grootste groep, onder wie tientallen Somaliërs. „Als jurist vind ik het onverteerbaar dat zij niet in de opvang zitten. Zij hadden niet op straat mogen belanden.”

Spijkerboer wees er ook op dat een land als Ethiopië „zijn eigen mensen niet terugneemt”, terwijl Irak „alleen mensen toelaat die vrijwillig terugkeren, op basis van een eigen plan.” Overigens erkende hij dat er ook uitgeprocedeerde asielzoekers zijn die wél hadden kunnen terugkeren, als ze zelf de juiste gegevens hadden verstrekt.

VVD-raadslid Van der Ree stelde dat het probleem niet op lokaal niveau, maar in politiek Den Haag moet worden opgelost. „De VVD in Den Haag werkt op geen enkele wijze mee aan de oplossing van het probleem”, repliceerde fractievoorzitter Van Ojik van GroenLinks in de Tweede Kamer. Hij sprak van „een hiaat in het asielbeleid”, waarvoor een oplossing moet komen. „Het huidige beleid is slecht voor mensen die tussen wal en schip vallen.”

Een man in de zaal die betrokken is bij het tentenkamp voor uitgeprocedeerden in Den Haag stemde daarmee in. „De mensen om wie het gaat zitten in de kou.” Hij pleitte ervoor hun opvang te bieden totdat de Tweede Kamer het eens is over een oplossing. „Dat zou de situatie een stuk humaner maken.” Eerder had Parooljournalist Heiba Targhi Bakkali het inmiddels ontruimde tentenkamp in Amsterdam omschreven als „een soort derdewereldenclave middenin een stadswijk.”

De diaconie van de protestantse kerk in Amsterdam ondersteunt de huidige opvang in De Vluchtkerk, een voormalig bedehuis dat de afgelopen maanden leegstond. „We hebben ons hierachter geschaard vanuit de gedachte: Onuitzetbare mensen zet je niet op straat”, lichtte woordvoerder Karel Smouter vanuit de zaal toe. Hij zei ervoor te willen waken hun politieke zaak te gaan behartigen. „Dat kunnen ze zelf beter dan dat wij dat kunnen.”

Van diverse kanten werd er kritiek geuit op het voornemen van het kabinet om illegaliteit strafbaar te stellen. Als het aan VVD’er Van der Ree ligt, zal dat niet leiden tot een grote politie-inzet op dit punt. „We hebben een beperkte capaciteit. Als het erom gaat een extra straatrover of een illegaal te vangen, zeg ik: Ga dan achter de straatrover aan. Jacht op illegalen heeft niet de hoogste prioriteit.”

De kwestie van de uitgeprocedeerde asielzoekers zal de politiek voorlopig blijven bezighouden, aldus Van Ojik. Hij wees erop dat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen die stelt dat de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers een verantwoordelijkheid van de overheid is. „Daar zal staatssecretaris Teeven iets mee moeten.” Spijkerboer stemde daarmee in. „Er zal beweging in het beleid moeten komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer