Kerk & religie

Ds. Pleizier en ds. De Bruin gebruiken weblog voor meedenken met adventspreek

DIRKSLAND/PURMEREND – Ds. T. T. J. Pleizier, predikant van de hervormde gemeente Dirksland, en ds. W. de Bruin, predikant van de christelijke gereformeerde kerk te Purmerend, hebben de aantekeningen die ze maken bij het voorbereiden van hun adventspreken op internet gezet. Via een weblog vragen ze reacties bij de preekvoorbereiding. Beiden willen inzichten delen en betrokkenheid versterken.

Kerkredactie
11 December 2012 19:02Gewijzigd op 15 November 2020 00:45
Predikanten hebben aantekeningen voor preken over Ruth via een weblog online gezet. Afbeelding: Een voorstelling van het verhaal over Ruth (1876-7) door Thomas Matthews Rooke. De afbeelding staat op de weblog. beeld Artrenewal.org
Predikanten hebben aantekeningen voor preken over Ruth via een weblog online gezet. Afbeelding: Een voorstelling van het verhaal over Ruth (1876-7) door Thomas Matthews Rooke. De afbeelding staat op de weblog. beeld Artrenewal.org

De twee predikanten, actief op sociale media als Twitter, Facebook en blogs, hebben een week voor Advent de blog adventmetruth.wordpress.com opgezet, „een experiment voor online preekvoorbereiding”, aldus ds. Pleizier.

Preekvoorbereiding 2.0 klinkt inmiddels belegen, schrijft ds. Pleizier. Vrijwel alle predikanten gebruiken tegenwoordig het internet om op onderzoek uit te gaan voor het maken van een preek. Men kan op het web bijvoorbeeld verschillende Bijbelvertalingen gemakkelijk raadplegen of op discussiefora verschillende exegetische invalshoeken vinden. Met de weblog Advent met Ruth en een daaraan gekoppeld Twitteraccount willen ds. Pleizier en ds. De Bruin hun preekvoorbereiding in de adventsperiode delen en de mogelijkheid geven erop te reageren. „Preekvoorbereiding wordt iets gezamenlijks en je kunt leren van elkaars inzichten; het beknopt samenvatten van de eigen stappen in het voorbereidingsproces geeft concentratie, discipline en helderheid; de publicatie op een openbaar blog maakt het mogelijk dat iedereen meeleest en eventueel in comments meedenkt of reageert.”

Om de bespreking van preekschetsen te vereenvoudigen, gaan alle preken over Ruth. De keuze voor dat Bijbelboek is te danken aan het kinderkerstproject dat volgens ds. Pleizier in veel gemeenten over Ruth gaat. De bedoeling is het leggen van verbindingen tussen preek en kinderkerstproject.

De bijdragen op de weblog gaan over de keuze van een tekstgedeelte tot en met het opschrijven van een aantal punten of uitgeschreven preek. Ds. Pleizier vat het proces samen in de drie woorden verkennen, verdiepen en vertolken: „Het verkennen van de tekst, het verdiepen van de tekst (exegetisch, theologisch, confessioneel, actueel, psychologisch et cetera), en het vertolken van het bijbelgedeelte in de preek. Deze activiteiten zijn niet neutraal. ‘Objectieve’ preekvoorbereiding bestaat niet. In het verkennen, verdiepen en vertolken breng je jezelf mee, net als je confessionele traditie, het geloof van de gemeente, de situatie van de zondag et cetera.”

Op de weblog hebben inmiddels een aantal predikanten hun preekschetsen gezet. Naast ds. Pleizier en ds. De Bruin zijn dat onder anderen ds. J. Visser uit Lexmond, ds. J. W. Sparreboom uit Krimpen aan den IJssel, ds. W. van ’t Spijker uit Hilversum. De website trekt momenteel zo’n 150 tot 200 bezoekers per dag en wordt dagelijks vernieuwd. Predikanten kunnen meedoen met het initiatief door zich via de website op te geven.

Wat zijn de reacties op de weblog?

Ds. Pleizier: „Al wordt er nog niet zoveel gereageerd, ik merk wel dat mensen het erg leuk vinden om over de preken te lezen via weblog, Twitter en Facebook. Collega’s waarderen het om gezamenlijk op te trekken. Als predikant werk je namelijk alleen. Daar is niets mis mee. Maar het is ook aardig om de preekvoorbereiding in een groepje te doen en in het openbaar. Dat is ook spannend. Men kan meemaken welke stappen je zet bij het maken van een preek.”

Heeft u door de blog ideeën overgenomen voor uw eigen preken?

„Ik kan concreet geen dingen noemen, maar het speelt wel mee in de gedachtevorming. Je moet in de voorbereiding een eigen weg gaan. Je kunt jezelf door wat je leest in kerkbladen, preken en commentaren ook vast laten zetten. Maar je krijgt wel extra input door dit project.”

Waarom moeten anderen meedenken met preekvoorbereiding?

„Iedereen mag dat zelf weten natuurlijk. Maar met dit kleine project willen we een inkijkje geven wat er gebeurt bij het maken van een preek. Veel gemeenteleden hebben er geen idee van wat er bij de preekvoorbereiding komt kijken. Met deze weblog hopen we gezamenlijkheid te creëren in het samen meelezen en vervolgens meedoen tijdens de kerkdienst.

Een preek is gemaakt door de predikant, heel persoonlijk, en dat moet ook. Maar in de preek ben je ook iets aan het verwoorden wat je met elkaar in de gemeente gelooft, wat de betekenis van de Schrift is voor vandaag en hoe het Evangelie van Christus vandaag klinkt. Een preek is bovendien niet alleen van de gemeente, maar ook van de kerk. Predikanten moeten zich niet opsluiten in hun studeerkamer maar samen optrekken met collega’s. Ik zou haast zeggen: preken heeft iets katholieks.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer