Boze boer uit Staphorst vecht tegen „inkijktoren”
STAPHORST – Boer Albert Nijenbrink uit Staphorst voelt zich bekeken. Vlak bij zijn boerderij staat een 7 meter hoge uitkijktoren. Het bouwwerk, dat twee weken geleden feestelijk werd geopend, is de agrariër een doorn in het oog.
„B & W Staphorst heeft shit aan veiligheid en privacy”, staat er pontificaal op een groot bord langs de Reggersweg, op een steenworp afstand van de gemeentegrens van Meppel. Een protestactie van Nijenbrink (66) om zijn ongenoegen te uiten.
Volgens de boer kunnen mensen vanaf de toren recht bij hem in de keuken kijken. „Je kunt precies zien wat ik op mijn erf doe. Als mensen met een verrekijker op de toren klimmen, wat velen doen, kijken ze mij recht op het bord. De afspraak was dat er een dikke boom geplaatst zou worden in de zichtlijn van de toren, maar moet je eens kijken wat er staat: een sprietig boompje van nog geen pols dik. Ik ben kwaad en omdat ik voor mijn rechten opkom, heb ik dit bord op mijn land gezet, zodat mensen precies weten hoe de gemeente Staphorst met haar burgers omgaat.”
Een uitkijktoren en een trekpontje in de nabijgelegen beek de Reest maken deel uit van de uitvoering van het zogeheten project Stadsrandzone Meppel-Reestdal. De oeverlanden van de Reest tussen Meppel en Staphorst moeten binnen drie jaar zijn omgetoverd tot een waterrijk recreatiegebied. Flora en fauna krijgen ruim baan en er worden wandel- en fietspaden aangelegd. Het trekpontje naast de A32 en de uitkijktoren moeten het grensgebied aantrekkelijker voor recreanten, zo is het idee.
Initiatiefnemers van het herstelplan van het Meppeler Reestdal zijn de gemeenten Staphorst en Meppel, Recreatieschap Drenthe, Landschap Overijssel en Waterschap Reest & Wieden.
De gemeente Staphorst laat weten verrast te zijn over de kritiek van de boer. „Hoewel we het betreuren dat de uitkijktoren tot een gevoel van privacyschending leidt, verbaast ons de kritiek wel”, laat een woordvoerster weten. „Van tevoren is er tussen betrokkene en de gemeente overleg geweest. De afstand tussen de uitkijktoren en de boerderij is 185 meter. Hij gaf aan dat personen die boven op de toren staan zicht hebben op zijn keukenraam. We hadden begrip voor het gevoel van privacyschending en zijn daarop in gesprek gegaan.”
Vanuit een hoogwerker op de plek waar de toren zou komen, is de situatie van tevoren samen met de man bekeken, zegt de woordvoerster. „We zijn overeengekomen een elzenboom te planten; een slag groter dan gebruikelijk. Deze boom is over ongeveer twee jaar zo gegroeid dat er geen zicht meer zal zijn op het raam. Tot die tijd is er weliswaar zicht op het keukenraam; echter, het gaat om een afstand van 185 meter. Bovendien kunnen automobilisten op de weg van kortere afstand binnenkijken.”
Belachelijk, zegt Nijenbrink daarvan. „Er wordt hard gereden, voordat je het weet ben je er voorbij.” Uit boosheid laat hij het lelijke, handgeschilderde bord minimaal tot het voorjaar in zijn weiland staan. „Dit zorgt voor een kras op mijn ziel.”