EU-parlement akkoord met Europees patent
STRAATSBURG (ANP) – Na tientallen jaren gesoebat krijgt de Europese Unie een gemeenschappelijk patent. Het Europees Parlement (EP) ging dinsdag akkoord met het EU-octrooi. Dat levert uitvinders en het bedrijfsleven forse besparingen van duizenden euro’s op.
De Europese leiders besloten eind juni tot invoering van het patent. Maar het EP uitte daarna onder meer kritiek op de afspraken over het patentgerecht dat geschillen over octrooien gaat beslechten. Uiteindelijk werd een compromis bereikt, waarmee de lidstaten maandag instemden. De Europese Commissie in Brussel verwacht dat de prijs voor de aanvraag van een patent zakt van gemiddeld 36.000 euro nu naar uiteindelijk 4725 euro.
Aan het EU-octrooi doen alleen Italië en Spanje niet mee. Zij zijn boos dat uitsluitend Engels, Frans en Duits de officiële talen van de nieuwe patenten worden. Zij stapten naar het Europees Hof van Justitie, dat over enkele maanden uitspraak doet.
Europarlementariër Toine Manders (VVD), die jaren pleitte voor het patent, noemt de invoering een doorbraak. „Vooral voor het midden- en kleinbedrijf wordt het makkelijker om één octrooi aan te vragen. Daarnaast biedt dit octrooi veel meer rechtszekerheid, omdat het overal in de EU dezelfde werking heeft. Daardoor kunnen de kosten tot 80 procent omlaag en het geeft bedrijven meer mogelijkheden om verder te innoveren. Voor Nederland, en vooral innovatieve regio’s als Brabant, biedt dit octrooi veel extra kansen”, aldus Manders in een verklaring.
CDA-Europarlementariër Esther de Lange is blij dat in het akkoord over het octrooi een zogenoemde kwekersvrijstelling is opgenomen. Dat betekent dat kwekers die nieuwe planten ontwikkelen voor bijvoorbeeld huiskamers of tomatenteelt, daarvoor ongevraagd gepatenteerde planten mogen gebruiken. Het is voor de innovatieve Nederlandse sector van zeer groot belang dat de kwekersvrijstelling op Europees niveau goed is geregeld, aldus De Lange.