Binnenland

Assen zal ontvoering wéér betalen

Burgemeester D. van As van Assen sluit niet uit dat de sociale dienst van haar gemeente, indien nodig, opnieuw de kosten voor een ontvoering zal financieren.

Redactie politiek
26 September 2003 12:19Gewijzigd op 14 November 2020 00:35

Dat zei zij vrijdagmorgen voor het Radio 1 Journaal. Van As erkende dat het niet is toegestaan om, zoals donderdag bekend werd, uit de bijzondere bijstand de reiskosten te betalen voor het terughalen van kinderen van een bijstandsmoeder die door hun vader naar Venezuela waren ontvoerd. Volgens haar staat echter het belang van de mensen voorop.

„We weten in dit geval dat het niet mag en desalniettemin zeg ik niet dat wij het nooit meer zullen doen, want het gaat om mensen”, zei de PvdA-burgemeester.

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken zei donderdag dat hij de Inspectie Werk en Inkomen de handelwijze van de gemeente Assen laat onderzoeken. Van As schrikt hiervan niet terug en is bereid de eventuele financiële sancties die zullen volgen, te betalen. „We moeten dan ook grootmoedig zijn. Als je werkelijk iets hebt gedaan dat niet spoort met de wet, dan betaal je dat terug.”

De zaak kwam donderdag aan het licht toen voorzitter J. Smits van de stichting Kinderontvoering bekendmaakte dat de sociale dienst in Assen de reis- en verblijfskosten voor hemzelf en de betrokken moeder had betaald. Het zou gaan om een bedrag van bijna 1600 euro. Volgens Smits heeft een sociale dienst in Brabant geld van de bijzondere bijstand gebruikt om kinderen uit Griekenland te halen. In dat geval ging het om 1000 euro. Ook zegt Smits hulp te krijgen van Nederlandse ambassades in het buitenland.

Volgens Rutte kan het niet zo zijn dat een sociale dienst vliegtickets betaalt. „De bijzondere bijstand is in elk geval niet bedoeld om activiteiten buiten het Nederlandse grondgebied te betalen. Dat nog afgezien van het feit dat er mogelijk iets illegaals aan de hand is. Ik wil nu precies weten wat er gebeurd is.”

Volgens Smits staan er artikelen in de Algemene bijstandswet die sociale diensten ertoe verplichten vrouwen te helpen bij het terughalen van door hun ex-man naar het buitenland ontvoerde kinderen. Ook zou er jurisprudentie zijn ontstaan omdat er nu al enkele keren geld is uitgekeerd. Rutte is het daar faliekant mee oneens. „De sociale dienst in Assen is fout geweest, hoeveel sympathie je mogelijk hebt voor zo’n moeder.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer