Jongeren roken minder, maar worden zwaarder
DEN HAAG – Het overgrote deel van de Nederlandse jeugd voelt zich gezond. Jongeren roken ook fors minder, maar worden wel steeds zwaarder.
Dat staat in de nationale jeugdmonitor, die staatssecretaris Van Rijn (VWS) vrijdag in ontvangst heeft genomen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de ondervraagden zegt 24 procent van de jongens en 22 procent van de meisjes te roken. In 2001 was dat nog 30 en 29 procent.
Steeds meer jongeren worden wel zwaarder. „Een serieus probleem”, aldus Van Rijn. „Daarom zetten we in op bestrijding van overgewicht en lesprogramma’s over gezonde voeding.”
Nederland telt ruim 4,94 miljoen jongeren tot 25 jaar. De prognoses wijzen uit dat dit aantal de komende jaren zal dalen tot 4,84 miljoen in 2020. Die daling zal het sterkst zijn onder 4- tot 15-jarigen, wat een afspiegeling vormt van de lage geboortecijfers die in de komende jaren verwacht worden. Van alle 0- tot 25-jarigen zijn er dit jaar bijna 1,2 miljoen met een allochtone herkomst. Het merendeel van deze jongeren, bijna acht op de tien, is in Nederland geboren. Gemeenten in de Biblebelt en Flevoland, maar ook studentensteden zoals Groningen en Utrecht, hebben een relatief hoog aandeel jongeren.
Steeds meer minderjarige jongeren groeien op in een huishouden met één ouder, meestal de moeder. In 2011 waren dat er bijna 518.000, een jaar eerder nog iets meer als 515.000. Het aantal jongeren dat een echtscheiding meemaakt is echter sinds 2000 vrij constant. Van de jongeren van 18 tot 25 jaar hebben er vier op de tien het ouderlijke huis verlaten. Een toenemend deel van hen woont alleen, zonder partner of kinderen.