„Britse regering jaagde Kelly de dood in”
De Britse regering heeft wapendeskundige David Kelly de dood ingejaagd door hem doelbewust als politieke pion in te zetten. Dat is de harde conclusie die de advocaat van Kelly’s nabestaanden, Jeremy Gompertz, donderdag heeft uitgesproken op de laatste dag van de verhoren van de commissie-Hutton over de dood van Kelly.
Gompertz sprak in felle bewoordingen zijn veroordeling uit over de manier waarop de regering en het ministerie van Defensie, waar Kelly werkzaam voor was, met hem zijn omgegaan. Kelly kwam in opspraak nadat hij was genoemd als de mogelijke bron van een BBC-bericht waarin de regering ervan werd beschuldigd het rapport over de dreiging van Irak te hebben aangedikt. „De regering nam bewust de beslissing om Kelly te gebruiken in haar strategie voor de strijd met de BBC”, aldus Gompertz. „Het is niet zo gek dat Kelly zich bedrogen voelde nadat hij zijn leven in dienst van zijn land had gesteld, dat zijn hart gebroken was.” Kelly werd op 18 juli dood aangetroffen vlak bij zijn huis op het platteland, hoogstwaarschijnlijk na zelfmoord te hebben gepleegd, negen dagen nadat het ministerie van Defensie zijn naam had laten uitlekken als bron van het BBC-bericht.
Volgens Gompertz hoopte de regering met het bekendmaken van Kelly’s naam de beschuldigingen in het BBC-bericht af te zwakken. „Als er een strategie was, zoals de familie stelt, om de naam van Kelly te openbaren, om een getuige te gebruiken om (BBC-journalist) Andrew Gilligan te ondermijnen (…), dan maakte zij keihard misbruik van haar macht en dat moet zo hard mogelijk worden veroordeeld”, aldus Gompertz.
Zowel Gompertz als Jonathan Sumption, een advocaat van de regering, beschuldigt Gilligan ervan de informatie die Kelly hem gaf inaccuraat te hebben weergegeven in zijn bericht. Kelly zelf zei op 15 juli ook tegen een parlementaire commissie dat hij wat hij Gilligan had verteld niet meer herkende in het BBC-bericht dat op 29 mei op de radio werd uitgezonden. Gompertz zei te waarderen dat de BBC heeft erkend fouten te hebben gemaakt, in tegenstelling tot de regering, die volgens hem geen enkele kritiek accepteert.
De advocaat van de BBC, Andrew Caldecott, zei dat de omroep verwacht te worden bekritiseerd door de onderzoekscommissie van rechter Lord Hutton, maar nog achter de uitzending van het bericht staat. Hij beschuldigde de minister van Defensie, Geoff Hoon, en John Scarlett, hoofd van de inlichtingendiensten, van politiek opportunisme.
Ook de familie van Kelly wil de dubbelhartige opstelling van de regering aan de kaak stellen. Zij is niet uit op vergelding of wraak op een of andere zondebok, maar wil voorkomen dat het ministerie van Defensie verdere „systematische fouten” maakt.