Binnenland

Geen cipiers ingezet bij twee man per cel

Mocht het kabinet besluiten een nieuw (mobiel) cellencomplex op Schiphol te plaatsen, dan worden daar geen gevangenisbewaarders ingezet. Marechaussee, politie of anderen zullen in dat geval de bewakingstaken op zich nemen.

ANP
17 January 2002 11:02Gewijzigd op 13 November 2020 23:22

Dat hebben de vakbonden Abvakabo FNV en CFO woensdag te horen gekregen tijdens overleg met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). De bonden vreesden te veel werkdruk en risico voor gevangenbewaarders, maar DJI wil het werk van de cipiers in geen geval verzwaren.

„We zijn heel tevreden over deze uitkomst”, aldus CFO-onderhandelaar G. de Koe. Hij wijst erop dat het ziekteverzuim onder personeel van penitentiaire inrichtingen al gemiddeld 12 procent is. „Dat zou anders nog hoger worden.”

De vakbonden voor marechaussee, militairen en politie zijn echter ook niet voor bewaking van ”twee per cel”. Voorzitter W. van der Linden van de vakbond ACOM vreest dat de inzet van marechaussee ten koste gaat van het opsporingswerk. „Dan gooi je het kind met het badwater weg.” Van der Linden acht het bovendien uitgesloten dat militairen worden ingezet, omdat die „voor geen meter” zijn opgeleid voor bewaking.

Voorzitter J. Vogel van politiebond ACP is evenmin voorstander van bewaking door politie. „Arrestantenzorg is een vak apart. Bovendien heeft de politie al te weinig capaciteit”, zegt Vogel. Hij meent dat de politiek het Schiphol-probleem zelf heeft vergroot door te bezuinigen op arrestantenzorg.

Het idee voor een extra cellencomplex op Schiphol werd zondag geopperd door minister Korthals (Justitie). Het grote aantal cocaïnesmokkelaars op de luchthaven zorgt ervoor dat niet alle arrestanten in een huis van bewaring kunnen worden opgesloten. Koeriers met een Nederlands paspoort die minder dan een kilo coke bij zich hebben, worden met een dagvaarding heengezonden. Volgens de douane gebeurt dit ook bij mensen met grotere hoeveelheden harddrugs op zak.

De Dienst Justitiële Inrichtingen wil de toezegging niet bevestigen voordat het plan van aanpak naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het kabinet praat morgen over een pakket maatregelen. Daarbij wordt vooral gekeken naar de Nederlandse Antillen, omdat daar veel cocaïne vandaan komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer