Toekomst taskforce Brabant onzeker
DEN HAAG/TILBURG (ANP) – De toekomst van de taskforce tegen georganiseerde criminaliteit in Brabant is 2 jaar na de oprichting onduidelijk. De speciale eenheid werd voor minimaal 2 jaar opgericht maar een besluit over de toekomst is nog niet genomen, zei een woordvoerster van minister Ivo Opstelten (Veiligheid) donderdag.
De taskforce werd eind 2010 opgericht nadat Brabant aan de alarmbel had getrokken vanwege een hoog aantal drugsgerelateerde geweldsincidenten. Genoemd werden toen onder meer een liquidatie, aanslagen op een coffeeshop in Helmond en de bedreiging van burgemeester Fons Jacobs van Helmond.
De Brabantse politie kreeg vervolgens hulp van de marechaussee, nationale en bovenregionale recherche. In totaal ging het om bijstand van ongeveer 200 politiemensen. De grote gemeenten, belastingdienst en politie gingen als ‘georganiseerde overheid tegen georganiseerde criminaliteit’ beter samenwerken.
„In 2013 draagt de taskforce haar rol over aan de bestaande organisaties”, staat in een persbericht met de resultaten van het afgelopen jaar dat het ministerie donderdag uitbrengt. „Er is nog geen definitief besluit genomen over het voortbestaan van de taskforce maar de huidige werkwijze blijft bestaan. In 2013 kijken we of de tijd rijp is om het over te laten aan de bestaande organisaties”, laat het departement weten.
Een woordvoerder van de taskforce zegt dat er voor 2013 geld van gemeenten en ministerie is om het projectbureau in Tilburg te betalen. Wat er daarna gaat gebeuren is volgens hem nog niet bekend. De marechaussee laat desgevraagd weten graag te willen blijven meedoen maar zegt dat daar nog over onderhandeld wordt.
In het 2e jaar van zijn bestaan heeft de taskforce in Brabant 11 criminele netwerken aangepakt en voor 32 miljoen euro aan criminele winst afgepakt. Er werden 62 vermeende leden van criminele organisaties aangehouden.
Er werden 1305 wietkwekerijen bij mensen thuis opgeruimd en 1366 thuistelers opgepakt. Het aantal meegenomen plantjes daalde.