Binnenland

Pleidooi voor behoud familiegraf oud-burgemeesters

AMEIDE – Het familiegraf van Van der Poel in Ameide, waarin twee oud-burgemeesters begraven liggen, is zwaar beschadigd. Als het aan amateurhistoricus dr. Bram Provoost ligt, wordt het opgeknapt. „We moeten onze historie in stand houden.”

Van onze correspondent
6 December 2012 10:27Gewijzigd op 15 November 2020 00:40

De zerken op de oude dodenakker variëren in kwaliteit van onderhoud. Een rijtje kleinere graven ligt er keurig verzorgd bij. Sommige oude familiegraven –daterend uit de 18e en de 19e eeuw– maken een desolate indruk. Zo ook het burgemeestersgraf. „Dat kan toch niet. Zo veel oud-burgemeesters liggen er niet in de gemeente begraven.”

Na zijn pensionering kreeg Provoost, van huis uit biochemicus, meer en meer aandacht voor de (plaatselijke) geschiedenis. „Ik woon zelf in een rijksmonument. Dan krijg je dat.”

Provoost ontdekte dat mr. dr. Johannes Dirk van der Poel, oud-burgemeester van Ameide en voormalig lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland en lid van de Tweede Kamer destijds een grote rol speelde in het dorpje aan de Lek.

Dat gold ook voor vader Hendrik, die van 1833 tot 1847 burgemeester was van Ameide en Tienhoven; Johannes Dirk volgde hem in die functie op tot 1854. Daarna volgde een bestuurlijke carrière op provinciaal en landelijk niveau. In 1864 nam hij afscheid als Kamerlid en verdween –pas 53 jaar oud– min of meer uit het publieke leven. „Hoewel niet ziekelijk, heeft hij de laatste twintig jaar van zijn leven zijn woning niet verlaten.”

Eind oktober 1897 overleed zijn vrouw Albertine op 74-jarige leeftijd. Daarna werd snel duidelijk waarom haar man zich zo weinig in het openbaar liet zien. „In december stelt de rechtbank hem „ter zake van onnoozelheid” onder curatele. Waarschijnlijk regelde zijn vrouw tot haar overlijden de financiële zaken”, aldus Provoost. Van der Poel overleed kort na zijn vrouw, op 8 april 1898, op 86-jarige leeftijd.

De nalatenschap van het kinderloze echtpaar was groot. Met de verkoop van de bezittingen verdwenen ook de herinneringen. „Een verwaarloosd graf is het enige wat over is.”

Vandaar dat Provoost onlangs verzocht het graf op te knappen. Het college van Zederik beloofden de zaak te onderzoeken, al hebben andere graven betere papieren. „Desnoods zoeken we een sponsor. Dan hoeven we ons niet te schamen als er ooit nog een Van der Poel langskomt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer