Binnenland

OM vraagt langer voorarrest vermeende PKK’ers

ROTTERDAM (ANP) – Negen mensen die maandag in Zeeland zijn opgepakt omdat ze bij de verboden Koerdische organisatie PKK zouden horen, worden donderdag voor de onderzoeksrechter geleid. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zal vragen of het de verdachten nog 2 weken langer mag vasthouden.

5 December 2012 19:35Gewijzigd op 15 November 2020 00:39

In totaal werden maandag 55 personen aangehouden. Van deze groep zijn er 37 woensdagavond vrijgelaten. Negen zijn aan de vreemdelingenpolitie overgedragen omdat ze geen geldige papieren hadden om in Nederland te zijn.

Acht mannen en een vrouw uit Nederland (2), Duitsland, Zwitserland (2), België (2) en Frankrijk (2) moeten donderdag in Rotterdam voor de rechter-commissaris verschijnen. Justitie verdenkt ze van deelname aan een terroristische organisatie.

De PKK is een Koerdische afscheidingsbeweging die al decennia lang gewapende strijd voert tegen de Turkse overheid. De organisatie staat sinds 2002 op de Europese lijst van terreurorganisaties en is sinds 2007 daarom ook in Nederland verboden.

Het OM denkt dat de bijeenkomst in de Zeeuwse plaats Ellemeet een opleidingsbijeenkomst was waar jonge Koerden te werven voor de strijd in Turkije.

De Nationale Recherche kreeg maandagochtend hulp van de mobiele eenheid en de Zeeuwse regiopolitie, in totaal ongeveer 150 politiemensen. Ook werd een helikopter ingezet. Het OM was door de AIVD getipt over het PKK-kamp, dat vrijdag was begonnen en een week zou duren. De bijeenkomst is alleen verstoord omdat de PKK verboden is; er was geen (para)militair trainingskamp gaande.

In juni hield de Nationale Recherche op een camping in Zevenaar ook al mensen aan die vermoedelijk bij de PKK aangesloten waren. Toen was de politie door de Belgische autoriteiten wel getipt dat er paramilitaire training aan de gang was, maar daarvan is niets gebleken.

Een paar jaar geleden, in 2004, ontmantelde de Nationale Recherche een opleidingskamp van de PKK op een kampeerboerderij in Liempde in Noord-Brabant. Daar werden toen bijna 30 personen aangehouden. De strafzaken van ongeveer de helft van het totale aantal verdachten werden geseponeerd. De rest draaide uiteindelijk in 2008 op niks uit, omdat de rechtbank het OM niet-ontvankelijk verklaarde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer