PvdA: Ontmantelen AWBZ onvermijdelijk
DEN HAAG – Behalve de Tweede Kamerfractie van de VVD schaart ook die van de PvdA zich vooralsnog volledig achter de zorgplannen van het nieuwe kabinet.
Dat bleek dinsdag tijdens een Kamerdebat over de VWS-begroting voor 2013.
In het regeerakkoord staat dat VVD en PvdA zorgbehoevende ouderen langer thuis willen laten wonen, onder meer om de stijgende zorgkosten een halt toe te roepen. Tegelijkertijd veranderen grote delen van de ouderenzorg de komende jaren van een uit de AWBZ gefinancierd, verzekerd recht in een ”voorziening” die gemeenten naar eigen inzicht en afhankelijk van hun budget mogen leveren. Dit betreft onder meer de verzorging, begeleiding en dagbesteding. Ook schrappen VVD en PvdA de huishoudelijke hulp voor de hoge en middeninkomens, vanaf 2014 voor nieuwe aanvragers en met ingang van 2015 voor alle gebruikers uit deze inkomenscategorie. Voor de VVD is de huidige huishoudelijke hulp vooral een kwestie van „schoonmaken”, aldus woordvoerder Van ’t Wout. „Ramen lappen is geen zorg.”
De VVD’er maakte verder duidelijk dat het bijstellen van de plannen wat de VVD betreft niet aan de orde is. „Nederland heeft de zorg veel meer dan andere landen geprofessionaliseerd en weggeorganiseerd uit het privédomein. Nederland gaf in 2009 3,8 procent van het bruto binnenlands product uit aan langdurige zorg, Duitsland maar 1 procent en Zwitserland maar 0,9. Verder hebben wij met 14 procent niet alleen een van de hoogste percentages ouderen in verzorgings- en verpleegtehuizen, maar met 55 procent ook nog eens een van de hoogste percentages ouderen die zorg aan huis ontvangen.”
Tot frustratie van de oppositie –CDA, SP en PVV voorop– gaf PvdA-woordvoerder Van Dijk aan dat ook de PvdA de plannen voor de hervorming van de langdurige ouderenzorg voor haar rekening neemt. „Laten we alsjeblieft niet doen alsof het opeens een verrassing is dat we bezig zijn om nieuwe voorstellen voor de langdurige zorg te maken”, aldus Van Dijk. Slechts op details lijkt de PvdA zich anders te positioneren dan de VVD. Zo erkende Van Dijk, anders dan Van ’t Wout, dat onder huishoudelijke hulp ook het bieden van dagstructuur en het signaleren van gezondheidsproblemen valt, waarmee het schrappen van deze hulp meer is dan een formaliteit.
De PvdA liet verder doorschemeren dat aanvragen voor een verblijf in een zorginstelling straks zo veel mogelijk persoonlijk moeten worden bekeken en dat behalve iemands beperkingen ook zijn persoonlijke situatie moet meewegen. „Iemand met zorgzwaartepakket 4 kan soms echt niet zonder verblijf, iemand met zorgzwaartepakket 5 en een sterk netwerk soms wel.”
Onder meer de CU en de SGP vroegen aandacht voor het versterken van de positie van mantelzorgers. CU en SGP zien verder uit naar de uitkomsten van een langjarig onderzoek naar de oorzaken van abortus. Ook willen beide weten waar de extra investering in de palliatieve zorg uit het lenteakkoord aan wordt besteed.