Hotels vaker doelwit van overvallen
Hotels in Nederland zijn vaker doelwit van overvallen. In 2002 werd 44 keer een hotel overvallen, tegenover 33 in 2001 en 27 in 2000. Dit maakte K. van Engelenhoven, roofovervallencoördinator van de Utrechtse politie, donderdag bekend tijdens een bijeenkomst over hotels en veiligheid in Amsterdam.
De gemiddelde buit van een overval bedraagt ongeveer 3000 euro. Bij de meeste overvallen is sprake van een slachtoffer, een enkele keer is ook een klant het slachtoffer. Volgens Van Engelenhoven zijn de overvallers van een hotel vaak beginnende, jeugdige criminelen tussen de 15 en 20 jaar. In Amsterdam, waar de meeste hotelovervallen plaatsvinden, zijn de daders zelfs tussen de 12 en 20 jaar.
De meeste van deze jeugdige overvallers zijn eerder in aanraking geweest met de politie. Toch is er geen vast patroon te ontdekken, zegt Van Engelenhoven. Overvallers bestaan uit wisselende groepen en hebben een verschillende werkwijze. Bovendien is er een grote kans op escalatie en dragen de overvallers vaak een wapen met zich mee.
De criminelen kiezen meestal hotels uit met een schemerige verlichting, waar de toegangsdeur ’s nachts open is en de kluis binnen handbereik is. De politie zegt dat hotels de kans op overvallen kunnen verkleinen door meer videobewaking, camera’s gericht op de deur, goede verlichting en gecontroleerde toegang in de avond en gedurende de nacht.