VVD en PvdA: Techniek verplicht in basisonderwijs
DEN HAAG – De coalitiepartners VVD en PvdA willen dat leerlingen in het basisonderwijs wetenschap en techniek krijgen.
Dat stelden ze woensdag voor tijdens de begrotingsbehandeling van Onderwijs voor 2013 in de Tweede Kamer. De regeringspartijen denken dat meer jongeren een wetenschappelijk of technisch beroep zullen kiezen als ze er vroeg mee in aanraking komen. Nederland komt over enkele jaren tienduizenden technici tekort.
VVD en PvdA willen volgend jaar al 100 miljoen euro uittrekken om toekomstige leerkrachten in het basisonderwijs via extra lessen op de pabo hierop voor te bereiden. Dat geld komt uit een potje dat was bedoeld om leraren in het voorgezet onderwijs die exacte vakken geven, extra te ondersteunen. Op dit moment krijgen leerlingen in de eerste leerjaren van het voortgezet onderwijs al verplicht techniek.
Verder willen de regeringspartijen dat excellente studenten hun tweede studie tegen hetzelfde collegegeld kunnen afmaken als het collegegeld dat ze betalen voor hun eerste studie. Voorwaarde is wel dat ze die studie begonnen zijn vóór het behalen van hun eerste diploma. De partijen willen dat het convenant dat hierover enkele jaren geleden werd afgesloten tussen ministerie, hogescholen en universiteiten wordt verlengd. De regel is dat hogescholen en universiteiten voor een tweede studie zelf het collegegeld mogen vaststellen. Omdat de onderwijsinstellingen kostendekkend willen werken, is voor tweede studies het collegegeld hoger, al verschilt dat wel per instelling.
ChristenUnie-Kamerlid Voordewind wil dat minister Bussemaker 10 miljoen euro uittrekt voor een overbruggingsregeling voor afgestudeerde leerkrachten in het basisonderwijs. Op dit moment zit een deel van de groep thuis, maar nu is al helder dat in 2015 het onderwijs door vergrijzing te kampen krijgt met tekorten. Het tekort ontstaat ook omdat op dit moment vanwege het lerarenoverschot minder jongeren voor de pabo kiezen.
Voordewind wil het extra geld gebruiken om de gevolgen van de grotere klassen te verkleinen of om meer zorgleerlingen in het reguliere onderwijs op te vangen. Het geld moet komen uit een potje dat ervoor was bestemd om studenten met een handicap of een deeltijdstudie te compenseren voor de langstudeerdersboete. Omdat die maatregel niet doorgaat, is ook compensatie niet nodig.
D66 wil dat middelbare scholen niet langer verplicht zijn om 1040 uur onderwijs te geven. Dat gaat ten koste van het maatwerk dat scholen aan leerlingen moeten kunnen bieden, zo stelde Kamerlid Van Meenen De urennorm werd enkele maanden geleden aangenomen in de Eerste Kamer, maar volgens Van Meenen is er in het onderwijs geen draagvlak voor de regeling.
PVV-Kamerlid Beertema hekelde dat toetseninstituut Cito ook een makkelijke versie van de eindtoets voor de basisschool aanbiedt aan kinderen die waarschijnlijk naar het vmbo gaan: „Die toets wordt in de volksmond al de allochtonentoets genoemd.”