„IAEA vindt opnieuw sporen verrijkt uranium in Iran”
Het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) heeft opnieuw sporen van verrijkt uranium in Iran gevonden. Dat hoeft echter niet te betekenen dat het land zelf uranium heeft verrijkt, aldus donderdag diplomaten tegen het Britse persbureau Reuters.
De bronnen, die spraken op voorwaarde van anonimiteit, vertelden dat de sporen van hoogwaardig verrijkt uranium zijn gevonden op het terrein van het Kalaye Elektriciteitsbedrijf. Eerder dit jaar vonden de inspecteurs van de nucleaire waakhond van de VN al deeltjes verrijkt uranium in Natanz waar Iran een uraniumopwerkingsfabriek heeft.
Volgens Teheran was het gevonden materiaal in Natanz al bij levering besmet en heeft Iran het niet zelf verrijkt. De bronnen zeggen dat de nieuwe vondst deze verklaring kan ondersteunen.
Volgens een westerse diplomaat zou het zelfs verrassend zijn geweest als het onderzoek bij Kalaye geen positief resultaat had opgeleverd. „Dit is de plek waar Iran zegt besmette centrifugeonderdelen te hebben opgeslagen”, zei hij. Een andere westerse diplomaat was het daar niet mee eens. Hij zei dat deze ontdekking juist meer vragen opriep over de eerdere vondst van verrijkt uranium. Centrifuges worden gebruikt voor het zuiveren van uranium voor toepassing in nucleaire brandstof of in wapens.
Iran heeft van het IAEA tot 31 oktober de tijd gekregen om te bewijzen dat het geen geheim nucleair wapenprogramma heeft, waar de Verenigde Staten het land van beschuldigen. Als Teheran zich niet aan dat ultimatum houdt, gaat er een verslag naar de VN-Veiligheidsraad, die dan economische sancties kan opleggen.