Overheden Europa blijven worstelen met begrotingen
AMSTERDAM (ANP) – Overheden van Europese landen blijven worstelen met hun begrotingsproblemen. Alleen Duitsland lijkt het braafste jongetje van de klas, het tekort is daar eerder dan verwacht verdwenen en lijkt uit te komen op 0 procent. Spanje en Groot-Brittannie lieten daarentegen doorschemeren niet op schema te liggen met het wegwerken van de tekorten. Intussen zouden de gesprekken in de VS over de ‘fiscal cliff’ zijn vastgelopen.
Duitsland heeft waarschijnlijk al dit jaar geen begrotingstekort meer omdat de belastinginkomsten hoger uitvallen dan geschat, zo bleek zondag uit een prognose van het Duitse ministerie van Financiën. Afgelopen zomer schatte minister van Financiën Wolfgang Schäuble nog dat het overheidstekort in 2012 een half procent van het bruto binnenlands product zou beslaan.
In Spanje lijken de problemen juist ernstiger dan gedacht. De doelstelling voor het begrotingstekort die voor dit jaar is gesteld, 6,3 procent, zal het land mogelijk niet halen. De Spaanse premier Mariano Rajoy zei zondag in een interview met de krant La Razon dat het „heel erg moeilijk” is om het tekort in een jaar met 2,6 procentpunt te laten zakken. Daar zijn volgens Rajoy de recessie, de hoge financieringskosten en de problemen met de inkomsten debet aan.
Ook in Groot-Brittannië, dat niet tot de eurozone behoort, duurt het wegwerken van het tekort „langer dan gepland”, zo zei de Britse minister van Financiën George Osborne zondag. Volgens Osborne maakte de overheid wel flinke vorderingen bij het verminderen van het tekort. Het herstel van de Britse economie laat op zich wachten, zo gaf Osborne aan.
In de VS lijkt intussen geen schot te zitten in de gesprekken tussen Republikeinen en het Witte Huis over de zogenoemde ‘fiscal cliff’. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zei zondag dat de gesprekken „nog nergens” zijn. Volgens John Boehner heeft het Witte Huis „met vrijwel niets” geantwoord op een voorstel van de Republikeinen.
Als de twee kampen voor het einde van het jaar geen overeenstemming bereiken over het terugdringen van het begrotingstekort, treedt er begin januari automatisch een enorm pakket van bezuinigingen en belastingverhogingen in werking, die de economie mogelijk schade zal berokkenen. Minister van Financien Timothy Geithner legde de verantwoordelijkheid bij de Republikeinen. Zij moeten met een respons komen op voorstellen van het Witte Huis. Er zal „geen akkoord komen zonder belastingverhogingen”, aldus Geithner.