De troost van de theologie van het kruis
Niet een verklaring voor alle pijn in ons leven of een adequaat antwoord op onze waaromvragen, maar het geloof in Christus Jezus, dát geeft troost te midden van lijden, schrijft de Amerikaanse predikant ds. Tullian Tchividjian in zijn nieuwste boek ”Glorious Ruin”.
Aan alles in het boek valt te merken hoezeer ds. Tullian Tchividjian betrokken is op zijn onderwerp: hij paart kennis van zaken aan een groot invoelingsvermogen en is gericht op slechts één doel: laten zien dat God Zijn kinderen in hun leven op aarde zelden leidt in een weg van beter naar best, maar juist naar de onbegrepen diepten van het lijden voert om hun daar een heilzame les te leren: genoeg te hebben aan Christus.
Het lijden zelf bleef ds. Tchividjian niet bespaard. Heel persoonlijk schrijft hij over zijn leed na het overlijden van zijn vader. Op integere manier beschrijft hij zijn gevoelens van pijn die rezen na een diepgaand conflict in zijn kerkelijke gemeente, kort nadat hij er als predikant de herdersstaf had opgenomen.
De 40-jarige ds. Tchividjian (spreek uit: cha-vi-jin) is sinds 2009 voorganger van de Coral Ridge Presbyterian Church in Ft. Lauderdale (Florida). Tchvidjian, kleinzoon van evangelist Billy Graham, geldt in evangelicale kringen in Amerika als een van de leidende theologen. Hij is een bevlogen predikant, die zijn gedachten kraakhelder weet te ontvouwen.
Zowel uit zijn preken als uit zijn nieuwste pennenvrucht blijkt hoezeer Tchividjian is doorkneed in de theologie van Luther. Dragend thema in zijn werk is de verhouding tussen Wet en Evangelie. Beide zijn volgens hem essentieel in de bekering van zondaren tot God: de Wet klaagt aan en doodt, het Evangelie schenkt leven en vrijheid. Niet één keer, maar steeds opnieuw. ”Rechtvaardiging preken heiligt”, zo vatte hij zijn denken ooit kernachtig samen.
Volgens Tchividjian is lijden voor elk mens onvermijdelijk. In zijn boek wil hij niet zozeer stilstaan bij de waaromvragen; veeleer bespreekt hij de vraag wát ons troost kan bieden als de golven van pijn over ons heenslaan; nee, anders nog, Wíé ons troost kan bieden. Zijn antwoord laat aan duidelijkheid niets te wensen over: Christus Jezus, Hij alleen.
Christus haalt Zijn kinderen niet uit het lijden, aldus Tchividjian, maar komt juist tot hen ín het lijden. Dat Hij aanwezig is als Hij afwezig lijkt, dát te geloven, dat is waar God hen wil brengen. Want, zegt Tchividjian, in Christus hebben zij die geloven alles en ontbreekt hun nog niet het minste.
Geloven vat de voorganger daarbij niet op als eigen werk, maar als Gods werk aan de zondaar. Het goede nieuws van het Evangelie is niet, schrijft hij, een vermaning om vol te houden en God aan te grijpen; het goede nieuws is dat God zondaren aangrijpt en het met hen volhoudt.
In zijn boek neem Tchividjian afstand van de theologie van de gloria, die volgens hem lijden minimaliseert en moraliseert en de aandacht meer op de christen richt dan op Christus. De theologie van het kruis staat er haaks op, zegt hij. Die schept troost aan zondaren, omdat het in die theologie niet gaat om de christen, maar om Christus, de medelijdende Hogepriester.
Boekgegevens
”Glorious Ruin. How suffering sets you free”, Tullian Tchividjian; uitg. David C Cook, Colorado Springs, 2012; ISBN: 1434704025; 206 blz.; $17,99.