Leger Israël staat voor verregaande veranderingen
Het Israëlische leger wordt mogelijk ingrijpend hervormd. Een onderzoekscommissie heeft in opdracht van het leger hiervoor voorstellen gedaan. De machtigste strijdkrachten van het Midden–Oosten moeten worden omgevormd van volksleger tot beroepsleger. Dat meldde het Israëlische dagblad Haaretz woensdag.
De commissie wil alleen maar de beste kandidaten als militair. De rest van de dienstplichtigen moet verplicht een nationale dienstverlening gaan vervullen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in ziekenhuizen, sociale zorginstellingen of politie. Deze nationale dienstverlening zou ook uitgebreid kunnen worden naar alle Arabische Israëli’s. Slechts een handjevol van deze groep dient nu als militair.
De toekomstige rekruten krijgen een maandsalaris van 3500 shekel (690 euro) per maand. Dat is een keer of tien zoveel als de dienstplichtige soldaat op dit moment ontvangt, aldus Haaretz. Nu dient slechts de helft van de jeugd die in aanmerking komt voor dienstplicht zijn volledige diensttijd uit. Velen proberen de dienstplicht te ontduiken.
De strijdkrachten hebben Israël sinds zijn stichting in 1948 medegevormd. Hier integreerden de immigranten uit meer dan honderd landen. Hier leerden zij de taal en werd de eenheid van het land gesmeed. Volgens een van de opstellers van het rapport is de integratie van immigranten in 2003 niet langer de taak van het leger.
De strijdkrachten telden in 2002 ongeveer 161.500 militairen. Hiervan waren 107.500 dienstplichtig. Het grootste deel dient bij de landmacht (120.000). Bovendien telt het land 425.000 reservisten. Vorig jaar werd circa 8,5 miljard euro aan defensie uitgegeven. In het budget van volgend jaar wordt flink bezuinigd. Israël verkeert in een diepe economische crisis.