Binnenland

MRSA-bacterie op vleeskuikenboerderijen

DEN HAAG (ANP) – Op 8 procent van de vleeskuikenboerderijen is de MRSA-bacterie te vinden. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag. Op dergelijke boerderijen worden kippen gehouden voor de slacht. Besmette dieren kunnen de bacterie in sommige gevallen overdragen op de mens.

29 November 2012 10:45Gewijzigd op 15 November 2020 00:31

De bacterie komt voor bij de kuikens zelf en in het stof in de stal. Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat 9 procent van alle vleeskuikenhouders drager van de bacterie is. Bij slachthuispersoneel van de kuikens kan dit zelfs oplopen tot 14 procent. De NVWA vindt dat extra maatregelen nodig zijn om mensen die voor hun werk in contact komen met levende vleeskuikens, beter te beschermen.

In slachterijen die gasverdoving gebruiken, is de kans op een MRSA-besmetting bijna vier keer kleiner dan in slachterijen met elektronische verdoving via een zogeheten ‘waterbad’. Bij gasverdoving bewegen de dieren namelijk minder. Er komen dan minder stofdeeltjes vrij in de lucht, waardoor de kans op besmetting kleiner is. De NVWA adviseert alle werknemers die extra worden blootgesteld aan MRSA om een masker te dragen zodat ze minder in contact komen met de stofdeeltjes.

Bij gezonde mensen levert de MRSA-bacterie weinig risico op. Voor mensen in ziekenhuizen is MRSA gevaarlijker, omdat zij vatbaarder zijn voor infecties. Bovendien is MRSA niet te behandelen met gangbare antibiotica.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer