Economie

Geen octrooi op software in Europa

Het Europees parlement wil niet dat er octrooi komt op software. Eurocommissaris Bolkestein (interne markt) moet zijn plannen voor octrooien op computertoepassingen daarom beperken.

ANP
24 September 2003 15:20Gewijzigd op 14 November 2020 00:35

Bij een stemming woensdag heeft het parlement de octrooien alleen toegestaan voor ’technische computertoepassingen’, zodat software er buiten valt. Het parlement is bang dat de programma’s te veel het eigendom worden van bepaalde grote ondernemingen. Een grotere openheid moet de vernieuwing helpen van programma’s voor bijvoorbeeld wasmachines, telefoons of cruise–control.

„Bij het Europese Patentbureau is nu octrooi aangevraagd op wiskundige algoritmen. Dat kan dus straks niet meer", stelt Europarlementariër Bouwman (GroenLinks). Hij wilde eigenlijk de hele richtlijn van Bolkestein laten verwerpen, maar kreeg daarvoor geen meerderheid.

De beoogde looptijd van de octrooien op technische computertoepassingen blijft voorlopig wel op twintig jaar. Een voorstel van enkele parlementariërs om de looptijd met dertien jaar te verkorten tot zeven jaar, kreeg geen meerderheid.

Octrooien op software zijn wel mogelijk in de Verenigde Staten en Japan. Europa kende daarvoor nog geen richtlijn, hoewel het Europees Patentbureau al wel circa 30.000 octrooien voor computertoepassingen heeft toegekend. Onder meer liberalen en socialisten in het Europees parlement toonden zich tevreden dat technische computertoepassingen in Europa geharmoniseerd gaan worden. „Grote bedrijven die uitvindingen hebben gedaan, krijgen zo rechtszekerheid. Dit helpt Europa een grotere kenniseconomie te worden", vindt VVD–Europarlementariër Plooij.

De Europarlementariërs hekelden de campagne van de ’open softeware–ontwikkeling’ tegen de richtlijn. „Mensen werden ziek van hun bedreigingen", stelde Plooij, die eens enkele jongeren haar kamer heeft uitgezet vanwege hun agressieve en badinerende houding.

Het parlement heeft over de beoogde richtlijn volledige medezeggenschap. EU–lidstaten en parlement moeten zich later buigen over een aangepast voorstel van Bolkestein.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer