Economie

Oud-koloniën willen elkaar vinden in handel

PARAMARIBO (ANP) – De landen die vroeger een kolonie waren van Europese landen, willen meer onderling zaken doen en misschien zelfs een eigen handelsblok vormen. „Waarom zouden we onze grondstoffen alleen naar de EU exporteren?”, vragen ze zich bijvoorbeeld in Suriname zich af.

28 November 2012 06:46Gewijzigd op 15 November 2020 00:29

Jerrol Renfurm, beleidsmedewerker op het Surinaamse ministerie van Handel en Industrie, stelt dat de EU, maar ook de VS, zich steeds meer met zichzelf bezighouden vanwege de financiële crisis en andere problemen.

„Dus daarom komt bij Suriname en andere ACS-landen (landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan) steeds meer het besef dat we met elkaar zaken kunnen doen en een eigen handelsblok kunnen vormen, net als de bijvoorbeeld de EU”, constateert Renfurm.

Dit is precies het geluid wat politici laten horen tijdens de internationale politieke conferentie die deze week in Suriname wordt gehouden. Op deze vergadering overleggen parlementariërs van die Afrikaanse, Caribische en Pacifische landen, de zogenaamde ACS-landen, met hun collega’s uit de Europese Unie (EU).

Sinds 1975 bestaat er een speciale relatie tussen de EU en de oud-koloniën. De afspraken hierover zijn vastgelegd in het verdrag van Cotonou. Dit verdrag regelt onder andere dat de ACS-landen onder gunstige voorwaarden producten mogen exporteren naar de Europese markt. Daarbij gaat het voor een groot deel om grondstoffen en landbouwproducten.

Maar de laatste tijd gaan er steeds meer geluiden op om toch ook veel meer binnen de eigen groep zaken te gaan doen. Uit een eerste onderzoek is naar voren gekomen dat er genoeg mogelijkheden zijn voor handel binnen het ACS-blok. Er zijn daar namelijk voldoende landen met een sterke economie. „Landen als Zuid-Afrika, Nigeria en Namibië zijn sterk en hebben geld om te kunnen importeren. Ook is het idee geopperd om een ACS-bank op te richten”, weet Renfurm.

In december komen de staatshoofden van de ACS-landen bij elkaar in het Afrikaanse Equatoriaal Guinea. Het eigen handelsblok en de ACS-bank staan dan op de agenda.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer