Kabinet trekt veertien wetsvoorstellen in
DEN HAAG – Het kabinet trekt veertien wetsvoorstellen –grotendeels ingediend door het kabinet-Rutte I– in. In de ogen van de nieuwe coalitie van VVD en PvdA zijn deze wetten, waaronder diverse stokpaardjes van voormalig gedoogpartner PVV, niet meer nodig of ronduit ongewenst.
Vicepremier Asscher (PvdA) had de grote schoonmaak vrijdag al aangekondigd. Het kabinet kwam dinsdag metterdaad met een lijst van veertien wetsvoorstellen die worden ingetrokken. Het gaat onder meer om de volgende wetten.
Het verhogen van de griffierechten. Dit wetsvoorstel van het vorige kabinet riep in de samenleving en binnen de rechterlijke macht veel weerstand op. De belangrijkste kritiek erop was dat het mensen er al te snel van zou weerhouden via een gang naar de rechter voor hun eigenbelangen op te komen.
Het invoeren van minimumstraffen voor recidivisten van zware misdrijven. Ook
tegen dit wetsvoorstel van Rutte I leefden veel bezwaren. Rechters vinden dat ze zelf mans genoeg zijn om voor criminelen passende straffen vast te stellen.
Het voorstel van het vorige kabinet van VVD en CDA om de Tweede en de Eerste Kamer te verkleinen, is van tafel. Hiertegen bestonden niet alleen bij kleine partijen –die als gevolg van deze wet wellicht geheel uit het parlement zouden verdwijnen– bezwaren, maar ook bij sommige grote: de controlerende taak van de volksvertegenwoordiging zou in gevaar komen als de Tweede Kamer voortaan niet meer uit 150, maar uit 100 Kamerleden zou bestaan.
De oude Veteranenwet, die tijdens Balkenende IV nog was ingediend door de toenmalige staatssecretaris, De Vries (Defensie), is ook officieel ingetrokken. Die wet is overbodig geworden door een nieuwe Veteranenwet, die vorig jaar door alle partijen in de Tweede Kamer is ingediend.
Ook ingetrokken is een wetsvoorstel dat elke immigrant die Nederlander wil worden, verplicht de Nederlandse taal te beheersen en, wanneer dat van toepassing is, afstand te doen van andere nationaliteiten. De PvdA was mordicus tegen deze door het gedoogkabinet-Rutte I ingediende wet. Zelfs de verantwoordelijke bewindsvrouw, ex-minister Spies (CDA), zei een keer dat zij „er geen traan om zou laten” als deze wet door de volksvertegenwoordiging zou worden weggestemd.
Verder vervalt een wetsvoorstel dat van mbo’ers ouder dan 30 jaar een hoger cursusgeld vraagt. De VVD wilde via deze wet, die werkgevers en werknemers meer verantwoordelijk moest ma-
ken voor beroepsgerichte scholing, een bezuiniging binnenhalen. Maar de PvdA was en is ertegen.