„Griekse problemen zijn nog niet opgelost”
AMSTERDAM (ANP) – De maatregelen om de Griekse staatsschuld terug te dringen, zijn waarschijnlijk niet genoeg om de economische neergang van dat land te stoppen. Dat stelde hoogleraar bankwezen en financiering Harald Benink dinsdag.
„Ik heb grote twijfels of het genoeg is”, stelde de Tilburgse hoogleraar. „De onhoudbare combinatie van een slechte concurrentiepositie en te hoge staatsschuld verbetert iets, maar blijft bestaan. De negatieve spiraal wordt zo niet doorbroken.”
Om de staatsschuld van de Grieken in de komende jaren te laten dalen, is de rente die het land over hulpleningen betaalt verlaagd en wordt de looptijd van de leningen aanzienlijk verlengd. Op die manier verbetert de financiële positie van Griekenland, terwijl de andere eurolanden hun vorderingen niet hoeven af te schrijven.
„Uiteindelijk is dit ook een herstructurering van de schuld”, legde Benink uit. „Politiek is het voordelig omdat je kunt blijven zeggen dat je al het geld ooit terugkrijgt. Dat gebeurt alleen veel later dan eerder afgesproken en tegen een lagere rente, waardoor de opbrengst lager is dan gedacht.”
De maatregelen zijn noodzakelijk omdat de eerder afgesproken doelstellingen voor de Griekse staatsschuld onhaalbaar zijn. Door de omvangrijke bezuinigingen gaat de Griekse economie steeds verder achteruit en loopt de schuld voorlopig alleen maar verder op.
Voorlopig gaan de eurolanden ervan uit dat die situatie na 2014 verbetert. De Griekse economie moet dan weer gaan groeien, waardoor de staatsschuld kan afnemen tot 124 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2020. Nu bedraagt die schuld nog ongeveer 175 procent. Benink zet echter vraagtekens bij die prognoses. „Om de negatieve spiraal te doorbreken en Griekenland weer aantrekkelijk te maken voor investeerders, moet er veel zwaarder worden ingezet op schuldverlichting.”