Binnenland

„Breid proef gratis heroïne niet uit”

De overheid moet het aantal experimenten met vrije heroïneverstrekking aan langdurig verslaafden niet uitbreiden. Op die manier wordt de betrokkenen geen hoop meer geboden op een nieuw leven zonder drugs.

Redactie politiek
24 September 2003 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:35

Dat staat in een manifest van het Platform Zorg en Politiek en het Platform Ex-Drugsverslaafden. Het eerste exemplaar van het manifest, getiteld ”Meer hoop zonder dope”, is dinsdag overhandigd aan de voorzitter van de vaste kamercommissie voor Volksgezondheid, VVD-kamerlid Terpstra.

Het Platform Zorg en Politiek is een samenwerking tussen ruim twintig hulporganisaties voor drugshulpverlening en ex-verslaafden, dat op initiatief van Yvette Lont, raadslid voor de ChristenUnie in stadsdeelraad Amsterdam-Zuidoost, is samengeroepen. In het platform participeren stichtingen als De Hoop uit Dordrecht, Tot Heil des Volks, Jeugd met een Opdracht, Schreeuw om Leven en de ChristenUnie.

Het doel van het manifest is te protesteren tegen de plannen van de Commissie invoeringsaspecten behandeling heroïneverslaving. Deze commissie stelt voor om het experiment met gratis drugsverstrekking voor ernstig verslaafden dat op beperkte schaal in zes steden plaatsheeft, uit te breiden naar 1000 personen. De achterliggende gedachte is dat ernstig verslaafden die gratis heroïne krijgen, geen overlast meer vormen voor hun omgeving.

Het Platform Zorg en Politiek is het oneens met deze benadering. Zij vindt dat verslaafden zo worden afgeschreven. „De deelnemers aan het onderzoek worden beschreven als therapieresistent met uitzichtloze behandelcarrière. Op deze manier wordt geen hoop meer geboden op een nieuw leven en wordt het veel moeilijker gemaakt om te kiezen voor een verslavingsvrij bestaan, terwijl in onze optiek een menswaardiger en verslavingsvrij leven tot de mogelijkheden blijft behoren. Dat illustreren de vele ex-drugsverslaafden die ook langdurig verslaafd zijn geweest”, aldus het manifest.

Tijdens een naderhand belegde een persconferentie verklaarden drie ex-verslaafden dat zij er niet meer geweest zouden zijn als zij in hun tijd gratis heroïne hadden gekregen.

Donderdag bieden de platforms een petitie van 1000 ex-verslaafden aan ChristenUnie-fractievoorzitter Rouvoet aan. Ook zij zijn tegen uitbreiding van het experiment. Vooralsnog is er geen kamermeerderheid voor uitbreiding van de experimenten. De VVD is tegen. Ook CDA-kamerlid Joldersma verklaarde dinsdag dat haar fractie zeer kritisch tegenover uitbreiding staat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer