Vredesproces in Ivoorkust in problemen
Het vredesproces in Ivoorkust heeft dinsdag een zware klap opgelopen nadat rebellen hadden aangekondigd zich terug te trekken uit de regering van nationale eenheid. De opstandelingen (verenigd in de New Forces) waarschuwen voor een hervatting van de burgeroorlog.
De rebellen werken ook niet langer mee met het ontwapeningsprogramma. De stap is een protest tegen het beleid van president Laurent Gbagbo. Die zou alles in het werk stellen om het vredesproces te laten ontsporen, aldus een verklaring van de opstandelingen. Volgens de rebellen is president Laurent Gbagbo bezig milities te bewapenen en op te leiden en staat hij niet genoeg macht af.
Rebellenleider Guillaume Soro, zelf minister, zei dat het akkoord dat de strijdende partijen in januari sloten weliswaar „de enige weg naar duurzame vrede” is, maar dat Gbagbo het vredesproces tegenwerkt. Soro was niet duidelijk over zijn concrete eisen aan Gbagbo. De rebellen zijn al eerder uit de regering weggelopen. Tot nu toe keerden ze steeds snel weer terug.
Ongeveer een jaar geleden begon de crisis in Ivoorkust, de belangrijkste producent van cacao, toen een staatsgreep mislukte. Een burgeroorlog volgde. Door Franse bemiddeling kwam er in maart een overgangsregering waarvoor de rebellen ministers leverden.
Intussen bleef het noorden van het land in handen van de opstandelingen. President Gbagbo heeft het vredesakkoord niet getekend. Hij accepteert het in principe, maar zal het niet naar de letter uitvoeren als het in strijd is met de grondwet.
Het conflict kostte duizenden mensen het leven in het land dat ooit als een van de stabielste van Afrika werd beschouwd. Meer dan een miljoen mensen sloegen op de vlucht. Frankrijk heeft in deze voormalige kolonie 4000 soldaten gelegerd om de vrede te bewaren.
De rebellen en de regering verklaarden in juli dat de oorlog voorbij was, maar de laatste weken loopt de spanning weer op. Vorige maand werd een groep mensen opgepakt die plannen zouden hebben om Gbagbo te vermoorden. De oorlog in Ivoorkust brak uit in september vorig jaar. De rebellen hebben het noorden van het land in handen.