Binnenland

„Studenten zijn geen vrijbuiters meer”

DEN HAAG (ANP) – Langstuderen is niet meer van deze tijd, vindt Sijbolt Noorda, scheidend voorzitter van de VSNU. „Dat vreemde, romantische 19e-eeuwse idee dat studenten vrijbuiters zijn die jarenlang over hun studie kunnen doen, daar moeten we echt vanaf. Het idee hoorde bij een elite die het zich kon permitteren en staat haaks op de realiteit. In het gewone leven moet je ook je deadlines halen, waarom dan niet tijdens je studie?” Noorda neemt 1 december afscheid als voorzitter van de Vereniging van Universiteiten VSNU, waar hij 6 jaar heeft gezeten.

26 November 2012 07:30Gewijzigd op 15 November 2020 00:27

Hoe kijkt u naar uw afscheid?

„Ik heb geen sentimentele gevoelens erbij, ik heb er geen moeite mee als dingen ophouden. Het is een bewogen tijd geweest, zowel in positieve als negatieve zin. Steeds wisselende bewindslieden, langstudeerboete, daarna toch weer de afschaffing ervan, prestatieafspraken en ga zo maar door. Tijdens het afscheid bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) van mijn opvolger Karl Dittrich hield de Vlaamse minister een erg grappige toespraak. Hij had het over het ,instabiele Vlaanderen waar Dittrich de afgelopen jaren met drie verschillende bewindslieden te maken had. In het stabiele Nederland waren er in die tijd ‘slechts’ acht verschillende bewindslieden geweest”.

Wat wilde u bereiken als voorzitter?

„Ik wilde de VSNU veel meer zelf haar eigen agenda laten bepalen en niet laten meevoeren door de waan van de dag en de politieke wind. Zo hebben we gezamenlijk het studiesucces tot hoofdthema gemaakt. Te veel studenten kozen een verkeerde studie of haalden uiteindelijk geen diploma. Zelf heb ik tientallen bijeenkomsten van medewerkers van de 14 Nederlandse universiteiten voorgezeten, waarbij ze ervaringen over studieprogramma’s konden uitwisselen en van goede voorbeelden van elkaar leren. En als je nu naar de cijfers kijkt, is het studiesucces de afgelopen jaren toegenomen.”

En wat was het dieptepunt?

„Door het eerste kabinet van Mark Rutte werd 500 miljoen euro gekort op geld dat naar onderzoek gaat. Ineens. Zonder dat daarover gesproken werd. Dat is echt niet uit te leggen, in Nederland niet en internationaal niet. En uiteraard de zaak die voor een enorme schok zorgde: de omvangrijke wetenschapsfraude van Diederik Stapel. Het meest bedenkelijke daarvan vind ik dat hij promotiestudenten hierin heeft meegesleept. Mensen die op hem vertrouwden, heeft hij een waardeloos onderzoek bezorgd. Ik ken Stapel, hij is een buitengewoon intelligent wetenschapper, maar hij is voor de verleiding van manipulatie bezweken. Een doodzonde.”

Heeft u tips voor uw opvolger Karl Dittrich?

„Wij kennen elkaar al erg lang, hij kent het klappen van de zweep. Tips zijn overbodig, ik heb alle vertrouwen in hem.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer