Conflict president Egypte en rechters verhard
EGYPTE (ANP/RTR/EFE) – De Hoogste Juridische Raad in Egypte heeft zaterdag verontwaardigd gereageerd op de machtsgreep van president Mohammed Mursi. Die bepaalde donderdag per decreet dat zijn besluiten niet meer kunnen worden aangevochten. Ook ontsloeg hij de belangrijkste openbaar aanklager, met wie de president in de clinch lag. Mursi wil zo naar eigen zeggen zijn hervormingsbeleid versnellen.
De raad, die bestuurszaken en de benoemingen van rechters behandelt, hield zaterdag een spoedvergadering. Hij noemt het decreet „een aanslag zonder weerga op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht”. De raad bestaat voornamelijk uit magistraten uit het regime van president Hosni Mubarak, die in februari vorig jaar na bijna 30 jaar werd afgezet. De rechters staan op gespannen voet met de nieuwe regering en het parlement, die worden gedomineerd door gematigde islamisten, zoals Mursi. De raad bepaalde eerder dit jaar dat een deel van de volksvertegenwoordiging niet wettig was gekozen.
Door het decreet stelt de president zich boven de rechterlijke macht, totdat de bevolking in een referendum met een nieuwe grondwet heeft ingestemd.
In Alexandrië en omgeving legden rechters en aanklagers zaterdag uit protest tegen het decreet het werk neer. Op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro, eens het epicentrum van de protestbeweging tegen Mubarak, schoot de politie zaterdag traangas af op betogers, die demonstreerden tegen het decreet. Enkele honderden mensen hadden zich er verzameld. Dat was veel minder dan vrijdag, toen ook in steden als Alexandrië en Suez tegen het beleid het beleid van Mursi werd betoogd.
De Moslim Broederschap, waartoe Mursi behoort, heeft de aanhang opgeroepen dinsdag de straat op te gaan ter ondersteuning van de president.
Niet alleen in Egypte is verontrust op het decreet gereageerd. Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International, de Verenigde Staten en de Europese Unie lieten hun bezorgdheid blijken. Amnesty stelde dat Mursi’s nieuw verworven macht „de rechtsstaat vertrapt”. In eigen land wordt de president al een nieuwe farao genoemd.