Terugblik op Q-koortsdrama
SCHIJNDEL – Bij de Q-koortsepidemie in Nederland zijn allerlei mensen betrokken. Patiënten, geitenhouders, huisartsen, dierenartsen, beleidsmedewerkers. Het boek ”De impact van Q-koorts” vertelt hun verhalen.
Vertegenwoordigers van patiënten en geitenhouders nemen het boek zaterdag in ontvangst in Schijndel. Doel van de uitgave is om „onderling begrip te kweken.” Auteur Tijs Kierkels geeft in het boek een chronologisch overzicht van de Q-koortsuitbraak, waarmee Nederland sinds 2007 te maken had. Of heeft, want „er raken nog steeds mensen besmet, zij het in veel lagere aantallen dan tijdens het hoogtepunt.” De ziekte en de manier waarop die is aangepakt heeft veel leed veroorzaakt, stelt hij. Via interviews met betrokkenen brengt hij het menselijke drama in beeld.
Zo trokken huisartsen al in 2007 bij de GGD aan de bel over Q-koorts, maar kregen ze het gevoel van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Geitenhouders vaccineerden hun dieren zodra het kon. Toch werden veel mensen ziek en moesten tienduizenden gezonde dieren worden geruimd.
Q-koortspatiënten vertellen hoe de ziekte hun leven veranderde. Uit het verhaal van beleidsmedewerkers blijkt dat het beeld dat Volksgezondheid niets deed niet klopt. Mart-Jan en Willy de Jong uit Stolwijk, die destijds in deze krant hun verhaal deden over de ruiming op hun melkschapenbedrijf, vertellen over de bank die hen geen lening meer geeft. Desondanks slaagden ze erin nieuwe dieren te kopen: nu geiten.