Groen & duurzaamheid

Groener met nietloos nieten

Wie geregeld een nietapparaat gebruikt, herkent de ergernis: wil je nieten, zijn de nietjes op. Als het papier vervolgens door de versnipperaar moet, doemt een ander probleem op: de nietjes moet er weer uit. En dat is vaak tobben. De een verwoest er zijn nagels mee, een ander zijn pen of schaar, en een enkeling gebruikt een ontnieter.

24 November 2012 08:27Gewijzigd op 15 November 2020 00:26
Foto Made by Humans
Foto Made by Humans

Met de nietloze nietmachine is die geregeld terugkerende irritatie voorgoed verleden tijd. Het betekent bovendien een besparing. Hoewel nietjes per stuk nauwelijks iets wegen of iets kosten, scheelt het elk jaar wereldwijd 100 ton staal wanneer iedereen nietloos zou nieten. Ook blijven pennen en scharen langer heel en hoeven er minder pleisters uit de kast te komen.

Van het nietloze nietapparaat zijn allerlei varianten in omloop, meestal van Japanse makelij. Wat ze gemeen hebben, is de manier waarop ze vellen papier aan elkaar bevestigen: in één werkgang ponst het apparaat in de stapel papier een strookje aan drie zijden los, vouwt dat om, en perst het in een gleuf dwars door de stapel heen. Het resultaat oogt fragiel, maar blijkt in de praktijk stevig genoeg.

In Nederland is vrijwel alleen de Eco-stapler van het merk Made By Humans verkrijgbaar. Deze kan een stapeltje van vier tot zes vellen papier aan. De prijs varieert van 6 tot 12 euro. Er zijn er ook die acht tot twaalf vellen kunnen nieten, zoals het apparaat van het Japanse merk Kokuyo. Deze kosten bij amazon.com 18 tot 25 euro, afhankelijk van de gewenste kleur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer