Overleg begroting EU opgeschort
BRUSSEL – Na een tweedaagse top in Brussel gingen de EU-leiders zonder overeenstemming over de EU-financiën in 2014-2020 vrijdagmiddag weer huiswaarts. Een tweede ronde is nodig om overeenstemming te bereiken over de meerjarenbegroting van de Europese Unie.
Er is voortgang geboekt, zo klonk het. Hoopvol werd daaraan toegevoegd dat er bij een volgende top wel een akkoord zal worden bereikt. De tegenstellingen lijken echter nog groot.
Aan de ene kant van de discussie staan de landen die meer geld van Brussel willen hebben voor bijvoorbeeld landbouw en regionale ontwikkeling. Aan de andere kant staan de rijkere landen, waaronder Nederland. Zij vinden dat Europa het met minder geld moet doen, net zoals de lidstaten zelf flink moeten besparen.
De grootste pleitbezorger daarvan is en blijft de Britse premier David Cameron. Na afloop van het overleg benadrukte hij: „We moeten ons echt realiseren dat we in een tijd leven waarin we thuis harde besluiten over de begroting nemen. Dat is ook nodig voor de Europese Unie.”
De Europese Commissie wil voor de periode 2014-2020 een budget van ruim 1000 miljard euro, zo’n 50 miljard meer dan in de huidige periode. Europees president Herman Van Rompuy, de voorzitter van de top, wil op het totale bedrag 80 miljard beknibbelen. Nederland en andere landen pleitten herhaaldelijk voor zeker 100 miljard minder.
Of Nederland al resultaten heeft geboekt in de onderhandelingen, wilde premier Rutte na afloop van het topoverleg niet zeggen. Volgens de jongste voorstellen zou Nederland zijn jaarlijkse korting van 1,15 miljard euro op de afdracht aan Brussel behouden, maar aan de andere kant zou het enkele honderden miljoenen meer kwijt zijn aan Brussel. Daardoor zou Nederland er onder de streep op achteruit kunnen gaan.
Rutte vind het opschorten van het overleg „jammer, maar geen ramp.” Hij uitte voorzichtige hoop dat er bij het volgende overleg, begin volgend jaar, wel een akkoord wordt bereikt, maar garanties kon en wilde hij niet geven.
Rutte sprak over een redelijk goede sfeer tijdens de complexe gesprekken. „Niemand heeft met slaande deuren de vergadering verlaten.” Waar andere landen al openlijk spraken van veto’s en blokkades, had Rutte het over zijn „geladen pistool.” Maar dat heeft hij naar eigen zeggen op zak kunnen houden tijdens de onderhandelingen.
De Franse president François Hollande wilde het woord „mislukken” niet in de mond nemen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet voldoende mogelijkheden om tot overeenstemming te komen. „We hebben nog tijd. Er is nu geen reden om het af te raffelen.”