Binnenland

Inzet Patriot in Turkije duurt nog weken

VREDEPEEL – De krijgsmacht bereidt zich voor op de inzet van Patriots. Ook al geeft Den Haag snel groen licht, dan nog duurt het wekenlang voordat het raketafweersysteem in Turkije in de lucht is.

23 November 2012 11:53Gewijzigd op 15 November 2020 00:25
VREDEPEEL - Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) met zijn Patriot luchtverdedigingssystemen maakt zich klaar voor eventuele inzet in Turkije.  Foto ANP
VREDEPEEL - Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) met zijn Patriot luchtverdedigingssystemen maakt zich klaar voor eventuele inzet in Turkije. Foto ANP

Turkije voelt zich ernstig bedreigd door buurland Syrië. Regelmatig belanden mortiergranaten van het Syrische leger op Turkse grensdorpen. Ankara vreest echter vooral het omvangrijk arsenaal ballistische raketten van Assad met hun eventuele chemische en biologische lading.

Turkije vraagt de NAVO daarom bescherming door de Patriots. Nederland kan in één week tot twee weken tijd drie vuureenheden leveren, verklaart luitenant-kolonel Jos van der Lei, woordvoerder van generaal Middendorp, commandant der strijdkrachten.

De Patriots zijn gestationeerd op de luchtmachtbasis De Peel. Elke vuureenheid beschikt over zes lanceerinrichtingen met maximaal zestien raketten. Het afvuren van een Patriot is een kostbaar grapje. Elke raket kost 2 miljoen euro.

De raketten moeten naar Turkije worden verscheept. Of ingevlogen. Beide opties kosten de nodige tijd. „De transportcapaciteit door de lucht is beperkt”, aldus Van der Lei. Een andere mogelijkheid is nog de Patriots over de weg te transporteren.

Defensie stuurt volgende week een verkenningsmissie naar Turkije. „We moeten nog duizenden vragen beantwoorden voordat het kabinet een besluit kan nemen.” De verkenners moeten bijvoorbeeld een geschikte plek zoeken voor het luchtverdedigingssysteem.

De Patriots –operationeel sinds 1987, maar voortdurend gemoderniseerd– zijn ooit ontwikkeld als verdediging tegen vijandelijke vliegtuigen. Tijdens de Koude Oorlog bewaakten ze de grens met het IJzeren Gordijn, van Noord-Noorwegen tot Oost-Turkije. Rusland is overigens fel tegen stationering in Turkije. „Gevaarlijk spierballenvertoon”, zegt Moskou.

De Patriots hebben hun nut in 1991 bewezen in Turkije en Israël tegen mogelijke Iraakse aanvallen met scudraketten tijdens de Golfoorlog. In 2003 boden de Patriots –tijdens de tweede Golfoorlog– opnieuw bescherming aan Turkije.

Overigens is er nog nooit een Patriot afgevuurd op een vijandelijk vliegtuig of raket tijdens een gewapend conflict. Alleen tijdens oefeningen. De krijgsmacht test het systeem regelmatig tijdens trainingsmissies op Kreta of in de Verenigde Staten.

Voor Defensie komt het verzoek van Turkije niet ongelegen. De krijgsmacht kan weer eens laten zien zijn mannetje te staan. En van vitaal belang te zijn voor vrijheid en veiligheid. Nooit weg in een tijd van harde bezuinigingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer