Bricsgroep lonkt naar Indonesië en Turkije
JOHANNESBURG – Als de zogenoemde Bricsgroep van opkomende landen volgend jaar samenkomt in het Zuid-Afrikaanse Durban, wordt er wellicht al over Bricsit gesproken. Indonesië en Turkije maken namelijk veel kans om toe te treden.
De laatste uitbreiding van de groep volgtrok zich in 2010, toen Brazilië, Rusland, India en China gezelschap kregen van Zuid-Afrika.
Volgens Martyn Davies, een Zuid-Afrikaanse expert op het vlak van opkomende markten, maken de twee landen een goede kans. De komst van Indonesië zou een aanzienlijke uitbreiding van de Brics in Zuidoost-Azië betekenen. Turkije kan voor geografische diversificatie zorgen.
„Ik verwacht geen regionale conflicten met de huidige leden. Rusland is het enige Bricslid dat meer dan één regio bestrijkt, Europa en Azië”, verklaart Davies. Ook merkte hij op dat de Bricsgroep geen uitgebreide administratie of infrastructuur heeft. Daardoor worden nieuwe leden relatief gemakkelijk toegelaten. Dat was ook het geval bij Zuid-Afrika, waar snel consensus werd bereikt over het lidmaatschap. Er kwamen geen tijdrovende onderhandelingen aan te pas zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij een nieuw lidmaatschap van de Europese Unie.
Zuid-Afrika is gastheer van de volgende Bricstop in 2013 in Durban. Verwacht wordt dat president Zuma deze gelegenheid zal aangrijpen om eventuele twijfels over de plaats van zijn land in de groep weg te nemen.
Want er heerst twijfel over de geloofwaardigheid van Zuid-Afrika als lid van de Brics, zegt analist Chris Gilmour van ABSA Investeringen, dat verbonden is aan een van de grootste banken in Zuid-Afrika.
„Zuid-Afrika is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is een ontwikkelde economie, maar met een hoge werkloosheid. Onze groei gaat erg traag in vergelijking met de andere leden. We hebben nog een lange weg te gaan om onze opname in deze groep te rechtvaardigen”, aldus Gilmour.
De Zuid-Afrikaanse regering geeft het aanknopen van relaties met andere opkomende landen prioriteit. „Sinds Zuma het als president overnam van zijn voorganger Mbeki is er een verschuiving van het buitenlands beleid ten gunste van nauwere banden met de opkomende economieën”, zegt Martyn Davies. „Mbeki hechtte veel belang aan de relaties met Washington, Londen, Parijs en Tokio, terwijl Zuma zich comfortabeler voelt onder collega’s uit opkomende landen en ontwikkelingslanden”, zegt hij.
Tijdens de top in Durban zal wellicht gepraat worden over de oprichting van een Bricsbank, een fonds voor de Bricsleden en andere ontwikkelingslanden. „Dat fonds zou kunnen fungeren als tegengewicht van het Internationaal Monetair Fonds”, zegt Davies.
Ook wordt verwacht dat een eigen valuta zal worden besproken, een idee van China om handel tussen de Bricslanden mogelijk te maken zonder gebruik te hoeven maken van dollars of euro’s.