Strijd om begroting EU kan beginnen
BRUSSEL (ANP) – De strijd om de Europese meerjarenbegroting 2014-2020 kan nu echt beginnen. Europees president Herman Van Rompuy presenteerde in de nacht van donderdag op vrijdag op een speciale top in Brussel zijn nieuwe voorstellen.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel had het over een nog heel lange weg die afgelegd moet worden. Zij zei niet te verwachten dat de leiders er vrijdag bij het vervolg van de top wel uitkomen. Parijs is nog niet helemaal tevreden.
Uit het concept blijkt dat Nederland zijn jaarlijkse korting van 1,15 miljard euro op de afdracht aan Brussel behoudt. Maar Nederland zal mogelijk enkele honderden miljoenen extra aan Brussel moeten afdragen. Daardoor blijft uiteindelijk onder de streep minder over.
„Die korting is een eerder genoemd bedrag, maar dat is netto echt onvoldoende”, aldus een Nederlandse diplomaat. „We zijn er nog lang niet.”
Van Rompuy wil namelijk korten op de vergoeding die Nederland en andere landen krijgen voor het innen van Europese douane- en landbouwheffingen. Van Rompuy stelt voor de huidige vergoeding van 25 procent te verlagen naar 15 procent.
Die verlaging is een handreiking aan de Europese Commissie die 10 procent compensatie voldoende vindt. Berekeningen van het ministerie van Financiën tonen aan dat Nederland 250 miljoen euro extra zou moeten afdragen bij 10 procent.
In het nieuwe concept is niets veranderd in vergelijking met het eerdere voorstel van Van Rompuy om 80 miljard euro te snoeien in de geplande 1000 miljard euro voor de jaren 2014-2020. Wel heeft Van Rompuy geschoven met gelden tussen fondsen. Zo heeft hij minder gesnoeid bij landbouwsubsidies en projecten voor regionale ontwikkeling.
In aanloop naar de top waren de messen al geslepen. Premier Mark Rutte sprak over een „geladen pistool”. Zijn Britse ambtgenoot David Cameron en de Italiaanse Mario Monti dreigden met blokkades en veto’s.
De EU-landen die meer ontvangen uit Brussel dan betalen, willen dan ook een zo groot mogelijke begroting. De nettobetalers, waaronder Nederland, willen dat Europa met minder geld rondkomt.
Minister-president Rutte vreesde donderdag al een zware strijd en sluit niet uit dat een extra overleg nodig is. Hij wilde niet openlijk dreigen met een veto, maar zei de onderhandelingen in te gaan met een geladen pistool op zak. „Mijn idee is altijd om het gewapende pistool op zak te houden. Als je het op tafel legt, dan zet je de onderhandelingen onder zo’n druk dat er ook niets meer uitkomt.”