Wapenstilstand tussen Israël en Hamas lijkt stand te houden
TEL AVIV – Het bestand tussen Israël en de Hamasbeweging heeft in de nacht van woensdag op donderdag stand gehouden. Dat meldde een woordvoerster van het Israëlische leger donderdag.
Volgens de zegsvrouw zijn er sinds middernacht (plaatselijke tijd) geen raketten meer vanuit de Gazastrook in Israël neergekomen. De Israëlische luchtmacht voerden geen aanvallen meer uit in de strook.
Met het bestand komt een einde aan een week van bloedige beschietingen tussen beide strijdende partijen. In de Gazastrook kwamen mensen woensdagavond na een week uit hun huizen en liepen juichend en zingend over straat. Mannen vuurden schoten af in de lucht en „Allah is groot” klonk uit de luidsprekers van de moskeeën. Inwoners omhelsden en zoenden elkaar. „Ik hoop dat ze echt bereid zijn vrede te sluiten.”, zei Abdel-Nasser al-Tom uit het noorden van Gaza.
Raketten bleven uren na het bestand echter inslaan in het zuiden van Israël en scholen blijven ook donderdag gesloten uit vrees voor meer raketinslagen, aldus de Israëlische autoriteiten. Minuten voor het bestand van kracht zou worden, om 20.00 uur Nederlandse tijd, was er nog een uitbarsting van Palestijnse raketaanslagen en Israëlische luchtaanvallen. Daarna waren er geen luchtaanvallen meer, maar de raketaanvallen gingen door. In het eerste uur na de wapenstilstand werden zeker twaalf raketten op Israël afgevuurd, zei politiewoordvoerder Micky Rosenfeld.
Israël zou onder het bestand hebben toegezegd alle militaire operaties tegen Hamas in de Gazastrook te staken, terwijl de Palestijnse strijders zullen stoppen met hun raketbeschietingen. Na een rustperiode van 24 uur zouden de grensovergangen tussen Gaza en Israël worden geopend om vrijere beweging van goederen en mensen mogelijk te maken.
Hamas-leider Khaled Mashaal zei dat onder het staakt-het-vuren alle grensovergangen met de Gazastrook worden geopend, ook die met Egypte. De deal, waarvan een kopie in handen is van persbureau AP, lijkt echter enigszins vaag over de details wat betreft de grensovergangen en de eis van Israël dat er een einde komt aan de wapensmokkel naar Gaza via tunnels onder de grens met Egypte.
Egypte staat garant voor het bestand. De bemiddeling van het land heeft mede geleid tot het bestand, waarmee de rol van de regering in Caïro als leider in de regio wordt benadrukt. Ook Clinton had met haar bemiddeling een groot aandeel.
De Amerikaanse president Barack Obama reageerde verheugd op het bestand. Het Witte Huis liet weten de manieren uit te breiden om de veiligheid van Israël te waarborgen. Ook wil Obama meer geld vrijmaken voor Israëls IJzeren Koepel, het raketschild waarmee tal van Palestijnse raketten zijn onderschept voor ze konden inslaan.
Israël voerde sinds het begin van de vijandigheden vorige week meer dan 1500 aanvallen uit op Gaza, voornamelijk vanuit de lucht. Het land werd zelf met zo’n duizend raketten van Palestijnse strijders bestookt. In totaal zijn meer dan 140 Palestijnen en vijf Israëliërs om het leven gekomen.
Lees in dit liveblog alles terug over Operatie Wolkkolom en de ontwikkelingen van de de afgelopen acht dagen.