Binnenland

Vijf werkgevers strijden om Hersenbokaal

BREDA – Vijf werkgevers maken vanavond kans op de Hersenbokaal. Jorrit Rovers, inwoner van Etten-Leur met een hersenaandoening, meldde de gemeente Breda aan voor de prijs. „Ik heb het getroffen met mijn werk hier. Ze kijken naar mijn mogelijkheden, niet naar mijn beperkingen.”

Neline Boogert-Floor
20 November 2012 16:29Gewijzigd op 15 November 2020 00:21
Jorrit Rovers (40) werkt ondanks zijn hersenaandoening al bijna elf jaar met veel plezier bij de gemeente Breda. Foto Erald van der Aa
Jorrit Rovers (40) werkt ondanks zijn hersenaandoening al bijna elf jaar met veel plezier bij de gemeente Breda. Foto Erald van der Aa

Het is de zesde keer dat de zogeheten Hersenbokaal wordt uitgereikt. De prijs is bedoeld voor werkgevers die ruimte bieden aan werknemers met een hersenaandoening. Uit de 76 aanmeldingen zijn 5 organisaties genomineerd die kans maken op een publieksprijs en een juryprijs. Vanavond worden de prijzen uitgereikt. De gemeente Breda, waar Jorrit Rovers (40) uit Etten-Leur werkt, is een van de genomineerden.

Rovers is acht jaar oud als er bij hem een hersentumor wordt ontdekt. „Het was gelukkig niet kwaadaardig. Maar een goedaardige tumor die groeit, is ook gevaarlijk.” Negen weken ligt hij in het ziekenhuis. Tijdens een operatie wordt bijna alles weggehaald. Een klein deel kan echter niet verwijderd worden, omdat het te dicht bij vitale delen van zijn hersenen ligt.

In de ruimte waar de tumor heeft gezeten, ontstaat een cyste, waar Rovers nog jarenlang last van houdt. „Ongeveer één keer in de vijf jaar moest ik een paar weken naar het ziekenhuis voor een operatie”, vertelt hij.

Tijdens de operaties raken Rovers’ hersenen beschadigd. „Dat beïnvloedt de snelheid van mijn denken. Ik kan niet zo goed schakelen tussen verschillende onderwerpen.” Ook lezen gaat hem niet gemakkelijk af. „Er zijn zenuwen of cellen geraakt die te maken hebben met zien. Mijn beeld gaat altijd heen en weer, waardoor letters nooit stilstaan. Ik lees dus echt geen boeken voor mijn plezier. Lezen lukt wel, maar het gaat trager.”

Toch heeft hij inmiddels bijna elf jaar een bureaufunctie bij de gemeente Breda. „Tijdens mijn sollicitatie heb ik verteld hoe de vork in de steel zat: wat mijn beperkingen zijn, maar ook welke talenten ik heb. En ze hebben me geaccepteerd. Sinds ik er werk, hebben ze telkens gezocht naar geschikte taken voor mij.”

Doordat hij langzaam leest, heeft Rovers moeite met opdrachten die op korte termijn klaar moeten zijn. Daarom zorgt zijn leidinggevende ervoor dat deadlines voor hem ver uit elkaar liggen. „Dan kan ik het werk helemaal zelf inplannen. Dat geeft rust.”

De Hersenbokaal is een belangrijk signaal, stelt Marcel Vergeer van de Hersenstichting, de organisatie die de prijs in het leven riep. „Onze juridisch hulpverlener krijgt regelmatig schokkende verhalen te horen. Op het moment dat mensen tijdens een sollicitatie vertellen dat ze een hersenbloeding hebben gehad, zijn hun kansen bijvoorbeeld vaak al verkeken. Bedrijven willen simpelweg de risico’s niet nemen.”

Met de bokaal wil de stichting volgens Vergeer laten zien dat werkgevers met kleine inspanningen een wereld van verschil kunnen maken voor mensen met hersenletsel. Hij erkent dat het soms „tijd en wat geld” kost, maar volgens hem krijgt een werkgever daar veel voor terug. „Niet alleen de betrokken patiënt heeft er baat bij. Als collega’s zien dat hun baas goed is voor een werknemer met een beperking, zorgt dat ook bij hen voor meer motivatie.”

Dat werknemers lang niet altijd oog hebben voor mensen met een hersenaandoening heeft Rovers ook ervaren. „Voordat ik bij de gemeente Breda terechtkwam, heb ik zes of zeven andere baantjes gehad. Maar nergens hield ik het langer dan een maand of twee uit. Dan zeiden ze: Je hebt een hbo-diploma, maar je voldoet niet aan de verwachtingen. En dan kon ik gaan.”

Werkgevers richten zich vaak te veel op de beperkingen van mensen zoals hij, stelt Rovers. „Het is beter om te kijken naar hun mogelijkheden. Dat doen ze in Breda heel goed. Ze hebben hier een beleid waarbij ze medewerkers die niet gemakkelijk aan werk komen een plaats geven in de organisatie. Ik heb het echt getroffen hier.”


Hersenaandoeningen

Een op de vier Nederlanders wordt ooit getroffen door een hersenaandoening. Dat schrijft de Hersenstichting op haar website.

De stichting is in 1989 opgericht met als doel hersenaandoeningen te voorkomen en te genezen. Daarnaast wil de stichting bevorderen dat patiënten een zo volwaardig mogelijk leven leiden.

Hersenaandoeningen komen voor bij mensen van alle leeftijden en hebben vaak ingrijpende en blijvende gevolgen voor het functioneren. Er zijn nog vrijwel geen mogelijkheden om een hersenaandoening te voorkomen of te genezen.

De Hersenstichting subsidieert wetenschappelijk onderzoek naar hersenaandoeningen. Ze richt zich vooral op de behandeling van beroerten, depressies en traumatisch hersenletsel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer