De Vries: zaak-Vaatstra mijlpaal in loopbaan
AMSTERDAM (ANP) – November 2012 is „een droommaand”, beaamt misdaadjournalist Peter R. de Vries maandag. Eerst werd de gruwelijke moord op het bejaarde Amsterdamse paar Henk Opentij en Mary Run uit 1997 opgelost, mede dankzij een gouden tip die De Vries aan het rechercheteam leverde. Afgelopen zondag kon justitie in Leeuwarden melden dat het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek in de geruchtmakende zaak-Marianne Vaatstra tot een doorbraak heeft geleid: een 44-jarige Fries is als verdachte aangehouden.
De zaak rond Opentij en Run is een typische voor Peter R. de Vries: landelijk niet of nauwelijks bekend, maar voor de misdaadverslaggever van grote betekenis, in die zin dat hij onder de indruk is van de feiten en omstandigheden en mogelijkheden voor een oplossing ziet. In zo’n geval laat De Vries zich niet meer van de wijs brengen en blijft hij doorspitten én aandacht vragen voor zo’n zaak. Dat laatste was voor de schokkende moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra niet nodig: die geldt ook zonder de bemoeienis van De Vries als een van de bekendste zogeheten cold cases van de afgelopen decennia.
Dat de zaak nu opgelost lijkt, ziet De Vries als „het nieuws van het jaar” en als „een mijlpaal” in zijn loopbaan als misdaadverslaggever, een zaak die past in het rijtje successen dat wordt aangevoerd door de Puttense moordzaak. De Vries is de afgelopen 2,5 jaar nauw betrokken gebleven bij het onderzoek van het zogeheten 3D-team, gevormd door rechercheurs die de verkrachting van en de moord op Marianne Vaatstra in stilte helemaal opnieuw onderzochten nadat eerdere teams hun tanden erop hadden stukgebeten.
„We hebben intensief samengewerkt”, zegt De Vries. In mei van dit jaar besteedde hij een uitzending aan de bevindingen van het 3D-onderzoek, kort voordat het misdaadprogramma definitief stopte.
Het succes van het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak-Vaatstra gaat volgens De Vries „een nieuw tijdperk” inluiden. Hij hoopt dat de politiek nu definitief om gaat, als het om dit type onderzoek gaat. „Men heeft de afgelopen 15 jaar vooral aan de noodrem getrokken. Het is een kosten-baten-analyse, denk ik. 13 Jaar onderzoek heeft vele miljoenen gekost. Met de juiste waarborgen is zo’n DNA-onderzoek een fantastisch middel.” De Vries ziet mogelijkheden voor door hem onderzochte moordzaken, zoals die rond Milica van Doorn en Nicky Verstappen.
Is het niet jammer dat hij de recente successen niet kan belichten in zijn programma? De Vries: „Ik vind altijd wel een podium. Ik ben gestopt met het programma, niet met mijn vak. Ze zijn nog niet van me af.”