Veiligheid burgers niet in gevaar door windmolenpark bij Urk
De veiligheid van burgers staat niet op het spel door de aanleg van elektriciteitskabels ten behoeve van het windmolenpark Noordoostpolder, reageert Joop de Jager.
In de afgelopen weken zijn er in de media verschillende onjuiste berichten rond de werkzaamheden ten behoeve van de aanleg van het Windmolenpark Noordoostpolder verschenen. Zo ook in het artikel op de opiniepagina van deze krant (RD 12-11). Door deze onjuiste berichtgevingen zal er onnodig onrust ontstaan.
In de artikelen wordt getwijfeld aan de onafhankelijkheid van het waterschap ten opzichte van de aanvrager van de vergunningen. Daarnaast wordt de integriteit van de medewerkers en de dijkgraaf ter discussie gesteld. In de zomer van 2011 is een onafhankelijk onderzoek naar de integriteit van de dijkgraaf uitgevoerd. Uit dit onderzoek is destijds gebleken dat de dijkgraaf integer gehandeld heeft.
In het artikel van maandag wordt verder de suggestie gewekt dat waterschap Zuiderzeeland informatie zou achterhouden. Gezien het belang van de kerntaken van het waterschap zou het achterhouden van informatie door het waterschap onverstandig zijn. De gewekte suggestie is dan ook incorrect.
TenneT legt een elektriciteitskabel aan ten behoeve van het Windmolenpark Noordoostpolder. Deze kabels worden gelegd van de Westermeerdijk naar Ens. De kabels worden in een 2 meter diepe sleuf gelegd. Omdat de kabels in een droge sleuf moeten worden gelegd, wordt grondwater onttrokken. Het waterschap heeft een vergunning verleend voor deze onttrekking voor het tracé Westermeerdijk tot Emmeloord en houdt toezicht op de naleving van de vergunning.
Vergunningsaanvragen worden getoetst op basis van wettelijke regels en het vastgestelde beleid van waterschap Zuiderzeeland, zo ook de vergunningsaanvraag van TenneT. In de vergunningsaanvraag heeft TenneT aangegeven hoeveel grondwater onttrokken zal worden. In het vooroverleg heeft het waterschap aangegeven dat de hoeveelheid toestromend water in de polder vaak groter is dan uit berekeningen blijkt. TenneT heeft ervoor gekozen in de aanvraag toch uit te gaan van de berekende gegevens. Waterschap Zuiderzeeland heeft de aanvraag op basis van de aangevraagde hoeveelheid getoetst en de vergunning verleend. Het waterschap moet op basis van wetgeving bij de vergunningverlening uitgaan van de in de aanvraag opgenomen gegevens.
Meerdere malen is in de media een relatie gelegd tussen de graafwerkzaamheden en de dijkveiligheid. Echter, de bodem direct achter de dijk is door de werkzaamheden nooit instabiel geweest, waardoor de dijkveiligheid niet in het geding is geweest. Op het moment dat in augustus de werkzaamheden door TenneT werden stilgelegd, vonden de graafwerkzaamheden op 700 meter afstand van de Westermeerdijk plaats. De werkzaamheden zullen niet dichter bij de dijk plaatsvinden dan 300 meter. De grens van de buitenbeschermingszone (het gebied waarin werkzaamheden invloed kunnen hebben op de dijk) ligt op 100 meter vanaf de dijk. De graafwerkzaamheden van TenneT blijven daar ruim buiten. Er is dus geen sprake van instabiliteit van de bodem achter de dijk.
Waterschap Zuiderzeeland houdt dagelijks toezicht op de werkzaamheden rond het kabeltracé. In augustus heeft TenneT in overleg met waterschap Zuiderzeeland de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd, omdat de hoeveelheid toestromend grondwater groter was dan berekend. Er moest meer water onttrokken worden om de sleuf droog te houden. Als dit water niet onttrokken werd, zouden de wanden van de sleuf kunnen inzakken. De instabiliteit beperkte zich dus tot een strook direct langs de sleuf. Dat gaf veiligheidsrisico’s voor het daar aanwezige personeel. Voordat meer grondwater onttrokken mocht worden, moesten eerst de effecten daarvan beoordeeld worden.
Verder biedt de Watervergunning niet de ruimte voor het lozen van meer grondwater. Het watersysteem in de polder kan dit ook niet aan vanuit kwaliteitsoogpunt. Inmiddels heeft Rijkswaterstaat toestemming gegeven voor het lozen van grondwater in het IJsselmeer, waardoor TenneT de werkzaamheden weer heeft op kunnen pakken.
Na de stillegging in augustus zijn de werkzaamheden voortgezet. Daarbij heeft het waterschap wel aangegeven dat een nieuwe vergunning aangevraagd moest worden, omdat in totaal meer water onttrokken zou worden. Daarnaast was het voor het traject van Espel naar Emmeloord noodzakelijk dat TenneT een aantal documenten indient, voordat zij de werkzaamheden hier voortzet. Toen bleek dat TenneT toch op het tracé na Espel aan het werk was, heeft het waterschap de werkzaamheden stilgelegd, in afwachting van de nodige documenten.
De auteur is hoofd van de afdeling communicatie van het waterschap Zuiderzeeland.