Wall Street hoger na begrotingsoverleg
NEW YORK (ANP) – De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag hoger gesloten. Uit de eerste gesprekken tussen de Republikeinen en Democraten over de aanpak van de Amerikaanse staatsschuld kwamen positieve signalen, maar beleggers bleven voorzichtig. De onrust in het Midden-Oosten vergrootte de terughoudendheid.
De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent (45,93 punten) hoger op 12.588,31 punten. De S&P 500 won 0,5 procent (6,55 punten) tot 1359,88 punten. De Nasdaq klom 0,6 procent (16,19 punten) tot 2853,13 punten.
Obama ontving de leiders van de Democraten en Republikeinen vrijdag op het Witte Huis. De zware bezuinigingen die dreigen als er geen compromis wordt gevonden, hebben de afgelopen weken voor zware verliezen gezorgd op de Amerikaanse beurzen.
De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde vrijdag dat het Witte Huis werkt aan voorstellen om de dreigende automatische bezuinigingen te vervangen door kleinere en meer gerichte ingrepen.
De Republikein John Boehner zei tijdens de beurshandel bereid te zijn te onderhandelen over hogere belastingen als er ook significante verlagingen in de uitgaven tegenover staan. Ook noemden de Republikeinen de gesprekken constructief. Hierna poetsten de beurzen hun eerdere verliezen weg.
„Iedereen realiseert zich dat de beleidsbeslissingen niet elk moment genomen kunnen worden, maar ze kunnen een grote impact hebben”, zei een beleggingsstrateeg in St Louis.
Computerfabrikant Dell sloot met een verlies van 7,3 procent. Het bedrijf rapporteerde donderdag nabeurs een halvering van de winst.
De maker van wifi-producten Ruckus Wireless beleefde vrijdag een teleurstellend beursdebuut. Het aandeel daalde met 18 procent. Topvrouw Selina Lo zei daarop dat één dag geen goede indicatie was van de prestatie van het aandeel. „De markt was niet erg sterk vandaag”, zei ze.
Voor de opening van de beurs kwam een tegenvallend cijfer over de industriële productie in oktober naar buiten. Superstorm Sandy drukte dit cijfer tot een min van 0,4 procent. De bezettingsgraad van Amerikaanse fabrieken viel met 77,8 procent ook tegen.
De euro noteerde vrijdag 1,2740 dollar, ten opzichte van 1,2710 aan het einde van de Europese beurshandel. De Amerikaanse olieprijs sloot 1,4 procent in de plus, terwijl Brentolie met 1 procent steeg.