Buitenland

Franse UMP kiest opvolger of ‘stand-in’ Sarko

PARIJS (ANP) – De circa 300.000 Fransen die lid zijn van de centrumrechtse oppositiepartij UMP kiezen zondag een nieuwe leider. De nieuwe man moet de leegte opvullen die Nicolas Sarkozy achterliet. De vanwege zijn nerveus aandoende dadendrang ook wel Speedy Sarko genoemde politicus verloor de presidentsverkiezingen in mei. Hij ging onmiddellijk na de machtsoverdracht aan de kleurloze socialist François Hollande joggen in een bos aan de rand van Parijs en verdween op vakantie.

16 November 2012 16:54Gewijzigd op 15 November 2020 00:18

Na door Sarko te zijn verlaten verloor centrumrechts ook nog eens de parlementsverkiezingen. Een opgewekte verkiezing wordt het zondag niet. De enorme leegte die hij achterliet in zijn partij, de Unie voor een Volksbeweging (UMP) moet opgevuld.

Eén van de twee kandidaten, UMP-secretaris-generaal Jean-François Copé (48), heeft beklemtoond dat hij trouw is aan Sarkozy. Hij presenteerde zich in zijn campagne als Sarko-adept. Volgens een recente peiling wil een meerderheid van rechtse kiezers eigenlijk niet van Sarkozy af. Mocht die zijn uitgejogd en toch terugkeren in de politiek, dan zou Copé in ieder geval graag zijn plek afstaan.

Copés rivaal zondag is ex-premier François Fillon (58) die onder Sarkozy 5 jaar achter elkaar premier bleef. Hij overtrof destijds in populariteitspeilingen zijn baas. Fillon leidt ook in peilingen voor de functie van UMP-leider, maar Copé heeft hard campagne gevoerd om de post te bemachtigen. Fillon heeft Copé ervan beschuldigd het partijapparaat te hebben misbruikt om Fillons campagne te saboteren.

Fillon is de liberaal die de UMP als meer ‘centrum’ dan ‘rechts’ ziet. Hij vreest dat de rechtse retoriek van Copé de UMP overbodig maakt, omdat het extreem nationalistische Front National daar al zo goed in is. Copé meent juist dat de UMP zijn ondergang tegemoet gaat zonder een uitgesproken rechts en conservatief geluid. Op economisch gebied zijn de twee het overigens meestal wel eens.

Een groot probleem voor centrumrechts is dat het in de coulissen van de UMP erg verdeeld blijft. De UMP werd in 2002 opgezet als een politiek vehikel en niet als een beweging met plannen of een ideologie. UMP-presidenten Jacques Chirac en Sarkozy waren bovendien geen fans van partijdemocratie. Waar de UMP naartoe wil, is onduidelijk.

Copé legt in een poging de UMP een politiek kompas te geven de partijleden zondag ook vijf basisbeginselen voor met de vraag of ze daarmee instemmen. Ze zijn echter zo beknopt en vaag geformuleerd dat de poging volgens waarnemers mislukt. De nieuwe leider van de UMP wordt niet automatisch de presidentskandidaat in de volgende presidentsverkiezingen, maar de post is wel heel handig om dat te worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer