Hoon wast handen opnieuw schoon voor commissie
De Britse minister van Defensie Geoff Hoon heeft maandag voor de Hutton–commissie opnieuw ontkend dat hij direct betrokken was bij de manier waarop de naam van de wetenschapper David Kelly is uitgelekt naar de pers.
De Hutton–commissie onderzoekt de omstandigheden rond de dood van Kelly, die de bron was voor een BBC–documentaire over Irak. Uit die reportage bleek dat de Britse regering de dreiging van Irak zou hebben aangedikt om een oorlog tegen het regime van Saddam Hussein te rechtvaardigen.
De BBC beschermde Kelly’s identiteit, maar het ministerie van Defensie gaf een persbericht uit waarin zijn naam niet werd genoemd, waar wel genoeg informatie stond om Kelly’s identiteit te kunnen achterhalen.
Hoon erkende maandag dat hij goedkeuring had gegeven aan die persverklaring, hoewel hij zei de tekst niet zelf onder ogen te hebben gehad. Enkele dagen nadat Kelly’s naam in de pers kwam, pleegde de microbioloog vermoedelijk zelfmoord.
Hoon bleef bij zijn eerdere verklaring dat de Britse regering Kelly niet onjuist heeft behandeld. Volgens hem was het de goede beslissing om een persbericht uit te brengen, waarin stond dat een medewerker van het ministerie van Defensie had erkend de bron voor de reportage te zijn geweest. „We hadden niet de mogelijkheid om niets te doen", aldus de minister.
De Britse media verwachten dat Hoon vrijwel zeker zijn functie zal verliezen door de Kelly–affaire. Hij toonde maandag echter opnieuw aan zich niet te willen opofferen. Ook tijdens zijn eerste verhoor ontkende Hoon drie uur lang beheerst de directe betrokkenheid bij de beslissing om Kelly’s naam naar buiten te brengen.
Uit de dagboeken van de voormalige perschef van premier Tony Blair, Alastair Campbell, blijkt dat Hoon wel degelijk nauw was betrokken bij de beslissing om gegevens over Kelly naar buiten te brengen zonder zijn naam te noemen. De commissie gaf maandag inzage in fragmenten uit de dagboeken, ontdaan van alle persoonlijke details.
Campbell ontkende maandagmiddag tijdens zijn verhoor opnieuw dat hij het Irak–dossier heeft ’aangedikt’ om een oorlog tegen Irak te rechtvaardigen. Hij zei wel spijt te hebben van de publieke manier waarop hij de ruzie tussen de regering en de BBC heeft uitgespeeld. „Maar ik denk dat het belangrijk is te begrijpen hoe boos en gefrustreerd je bent als je wordt beschuldigd van iets dat je niet gedaan hebt."
Donderdag rondt Lord Hutton de verhoren af en naar verwachting verschijnen in november de conclusies.