Nieuw beheer nodig voor dorpshuizen Zederik
LEERBROEK/NIEUWLAND – Zederik kan de dorpshuizen De Schakel in Leerbroek en Brandpunt in Nieuwland in de huidige vorm niet meer bekostigen. Daarom wil de raad dat het college van de Zuid-Hollandse gemeente op zoek gaat naar een andere beheersvorm.
Uiterlijk op 1 mei doen B en W hiertoe een voorstel.
Aanleiding is volgens wethouder Freije een extern onderzoek naar de vraag of de Zederikse dorpshuizen ”toekomstproof” zijn. De Linde in Meerkerk doorstond de toets der kritiek, ook omdat hier sprake is van een combinatie van dorpshuis en sporthal.
De Schakel en Brandpunt slaagden niet voor de test. De onderzoekers constateerde dat de huidige beheersvorm van de dorpshuizen in Leerbroek en Nieuwland niet houdbaar is. In de praktijk komt het erop neer dat beide gebouwen te ruim in hun jasje zitten. Behalve deze overcapaciteit constateert het onderzoeksbureau dat de inwoners steeds vaker hun eigen dorpshuis voorbijlopen en jubilea, trouwerijen en andere feesten elders houden.
Freije: „De mensen worden kieskeuriger, zijn meer gesteld op luxe. Ze zoeken het daarvoor graag een paar kilometer verderop.” Dat leidt er volgens het bureau toe dat het voor de beheerders steeds moeilijker wordt om een boterham te verdienen, terwijl het huidige beheer op den duur voor de gemeente niet meer betaalbaar is.
Mede vanwege de slechte financiële situatie van de gemeente Zederik heeft het college van de raad opdracht gekregen om te kijken hoe het verder moet. „Op dit moment hebben wij daarover nog geen standpunt ingenomen”, stelt Freije.
Maar de wethouder heeft al een optie „voorgesorteerd” waarbij de gemeente zich op termijn terugtrekt en de rol van de plaatselijke gemeenschap groter wordt. Zo overweegt Freije de mogelijkheid om de dorpshuizen „terug te geven” aan de dorpen en over te dragen aan een stichting die bijvoorbeeld gevormd wordt door afgevaardigden van gebruikers, zoals scholen, de kerken en –vooral– de verenigingen.
Elders in Zederik blijken dergelijke stichtingen prima in staat een gebouw te runnen. Volgens Freije zorgt het ervoor dat de betrokkenheid groeit en de gebouwen intensiever gebruikt worden – al dan niet in combinatie met de verhuur van ruimtes aan derden.
Freije benadrukt dat het uitgangspunt van B en W is om de gemeenschapshuizen in stand te houden als ontmoetingsplaats voor de inwoners, onderkomen voor de verenigingen en locatie van waaruit begrafenissen worden gehouden. „Dat zijn dingen die tellen”, merkte hij. „Er spelen veel emoties bij de gebruikers van de dorpshuizen.”
Complicerende factor voor de gemeente is dat de beheerders van beide dorpshuizen inmiddels hebben laten weten dat ze stoppen met hun werk.
De beheerder van De Schakel in Leerbroek, Ada Ouwerkerk, doet dat per 1 maart. „Om gezondheidsredenen, maar ook omdat de prijzen volgend jaar flink omhooggaan. Dat wordt een probleem voor de omzet”, zegt zij. „Niemand zit te wachten op zulke prijzen voor een oud gebouw. Het gaat me aan het hart na twintig jaar werken hier.”