Buitenland

„Aids-epidemie wordt alleen maar erger”

Als de wereld niet serieus werk maakt van aidsbestrijding zijn er in 2010 45 miljoen hiv-patiënten bij. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties dat maandag is verschenen, ter gelegenheid van de zitting die de Algemene Vergadering van de VN aan aidsbestrijding wijdde.

Buitenlandredactie
22 September 2003 16:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:35

De feiten in het rapport zijn weinig bemoedigend. Wereldwijd zijn 40 miljoen mensen besmet met hiv, van wie 29 miljoen in Afrika. Als er niets verandert, raken voor 2010 nog eens 45 miljoen mensen besmet, met name in de voormalige Sovjetunie, China en India. In de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara zijn 15 miljoen kinderen en jongeren tot 24 jaar besmet met hiv.

In de Derde Wereld hebben 5 tot 6 miljoen mensen aidsremmers nodig, maar slechts 300.000 krijgen ze - eenderde van hen in Brazilië. Ruim 4 miljoen van deze patiënten wonen in zuidelijk Afrika, waar maar 50.000 mensen de medicijnen krijgen.

De Algemene Vergadering van de VN heeft zich in 2001 ten doel gesteld ervoor te zorgen dat in 2005 3 miljoen mensen in ontwikkelingslanden aidsremmers krijgen en dat de epidemie in 2015 tot stilstand wordt gebracht.

Die doelen zijn nog steeds te halen, maar daarvoor is wel meer geld en soms ook meer politieke wil nodig dan de wereld nu aan de dag legt, concludeert het rapport, dat is opgesteld door de aidsorganisatie van de VN, Unaids.

Er gebeurt met name te weinig om aidsremmers voor meer mensen beschikbaar te maken, opvang te regelen voor aids-wezen, discriminatie van patiënten tegen te gaan en de overdacht van het virus van moeder op kind te voorkomen.

Weliswaar komt steeds meer geld beschikbaar, maar het aantal besmettingen stijgt nog sneller. Dit jaar is er zeker 1,6 miljard dollar te weinig om alle aids-programma’s te financieren. Dat tekort groeit alleen maar. In 2005 is het bedrag dat de wereld jaarlijks uittrekt voor aids minder dan de helft van het benodigde bedrag. In 2007 is het minder dan eenderde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer