Consument

Overheid vraagt Google vaker om informatie gebruikers

Overheidsinstanties vragen steeds vaker gegevens van gebruikers op bij Google. Ook vragen autoriteiten de zoekmachinereus vaker om informatie te verwijderen. Dat blijkt uit het Transparency Report dat Google dinsdag heeft uitgegeven.

Redactie digitale media
14 November 2012 09:13Gewijzigd op 15 November 2020 00:15
Foto EPA
Foto EPA

In de eerste helft van dit jaar kreeg Google 20.938 keer het verzoek om de gegevens van in totaal 34.614 gebruikers prijs te geven. In 2010 waren dat nog 13.424 aanvragen. Volgens Google is er sprake van een trend, waarbij de controle van overheden op het internet toeneemt.

Overheden vroegen Google tussen januari en juni 2012 1791 keer om informatie te verwijderen uit diensten van Google. Het betrof daarbij 17.746 documenten.

In de meeste gevallen betreft het verzoeken die betrekking hebben tot een strafrechtelijk onderzoek, al zegt Google niet in alle gevallen te kunnen verifiëren of het om criminele zaken gaat.

In Nederland vroegen overheidsinstanties in de eerste helft van 2012 59 keer om openbaarmaking van gebruikersgegevens uit Google-accounts of -diensten. Het betrof hierbij ook 59 gebruikers. Ter vergelijking: de Verenigde Staten dienden maar liefst 7969 verzoeken in.

Uit de statistieken die Google vrijgeeft valt af te leiden dat het bedrijf in 76 procent van de gevallen aan de verzoeken gehoor gaf. In dezelfde periode vorig jaar deden Nederlandse overheidsinstanties 64 verzoeken met betrekking tot 213 gebruikers. Google gaf in 2011 slechts in 48 procent van de gevallen informatie geheel of gedeeltelijk prijs.

„Wanneer we een verzoek voor gebruikersgegevens ontvangen, nemen we dit zorgvuldig door en verstrekken alleen de informatie die valt onder het bereik en de autoriteit van het verzoek,” aldus Google. „We nemen de privacy van gebruikers uiterst serieus en wanneer we een verzoek ontvangen, controleren we of dit voldoet aan de letter en de geest van de wet voordat we voldoen aan het verzoek. Indien mogelijk en wettelijk toegestaan, stellen we de betreffende gebruikers op de hoogte van verzoeken om gebruikersgegevens die op hen van toepassing zijn.”

Google ontving tussen januari en juni 2012 217 verzoeken tot verwijdering van content. Daarbij kan het gaan om informatie, blogberichten, video’s enz. die laster bevatten, aanzetten tot haat, of bijvoorbeeld pornografie bevatten. Aan aantal van deze verzoeken lag een rechterlijk bevel ten grondslag. Schendingen van auteursrecht zijn in een aparte categorie opgenomen en betreffen een veel groter aantal gevallen.

Steeds meer online diensten geven inzicht in de verzoeken die ze krijgen van overheidsinstanties. Naast Google maken bijvoorbeeld ook Dropbox, Twitter en LinkedIn regelmatig cijfers bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer