Buitenland

Spanning stijgt aan Israëlische grens

JERUZALEM – Het was maandag opnieuw een spannende dag voor de miljoen Israëliërs die binnen het bereik van de raketten wonen vanuit de door Hamas bestuurde Gazastrook.

Alfred Muller
13 November 2012 10:43Gewijzigd op 15 November 2020 00:14
Gezinsleden buigen zich over een kind dat in shock is geraakt na een Palestijnse raketaanval op Netivot. Foto EPA
Gezinsleden buigen zich over een kind dat in shock is geraakt na een Palestijnse raketaanval op Netivot. Foto EPA

In totaal vlogen er maandag twintig projectielen Israël binnen. De Israëlische regering overweegt de respons op de beschietingen op te voeren.

Vooral het stadje Netivot was maandag het doelwit. ’s Ochtends kreeg een huis een voltreffer. ’s Avonds was het opnieuw raak met een raket op een fabriek. In beide gevallen raakte niemand ernstig gewond, maar zeker twintig mensen hadden hulp nodig vanwege de schrik. De afgelopen drie dagen hebben militanten in de Gazastrook ongeveer 120 Gradraketten, Qassamraketten en mortieren op Israël afgeschoten.

De gevechtsronde begon zaterdagmorgen met de beschieting vanuit de Gazastrook van een Israëlische legerjeep met een anti­tankraket. Daarbij raakten vier soldaten gewond. Het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an meldde dat het leger in de Gazastrook sinds zaterdag zes Palestijnen heeft gedood en tientallen anderen verwond.

Pogingen van Egypte om een staakt-het-vuren tot stand te brengen zijn tot nu toe mislukt. Beide partijen hebben echter laten weten dat ze afzien van vijandelijkheden als de andere partij ophoudt.

Ook op de Golan was het onrustig. Het Israëlische leger schoot op een positie van het Syrische leger, nadat er een granaat vanuit Syrië terechtkwam bij een legerpositie van Israël. Zondag had het leger al een waarschuwingsschot gelost. De veronderstelling is dat Syrië de granaten abusievelijk naar het Israëlische gedeelte op de Golan schiet bij het achtervolgen van opstandelingen.

De Israëlische premier Netanyahu zei maandag tijdens een bijeenkomst van buitenlandse ambassadeurs in Ashkelon dat Israël het recht en de plicht heeft om elke actie te ondernemen die noodzakelijk is om de aanvallen vanuit de Gazastrook te stoppen.

De verwachting is dat als de beschietingen niet stoppen, het leger de acties tegen de terroristen in de Palestijnse kuststrook zal opvoeren. Het dagblad Ha’aretz schreef vanmorgen dat voor Israël het doelgericht doden van militieleiders en de vernietiging van de infrastructuur en de bolwerken van de Hamas tot de opties behoort. De doelen zouden moeten worden geraakt met de luchtmacht. Premier Netanyahu zou voorlopig een grondoperatie in de Gazastrook willen vermijden.

Het opvoeren van de militaire acties tegen doelen in de Gazastrook zal ook inhouden dat de Israëliërs in de dorpen en steden rond de Gazastrook vrijwel het doelwit zullen blijven van de beschietingen uit de kuststrook.

Midden-Oostendeskundige professor Barry Rubin schreef maandag in dagblad The Jerusalem Post dat de situatie momenteel anders is dan eind 2008, toen Hamas de beschietingen eveneens opvoerde. Hamas kan volgens hem deze keer rekenen op enige Egyptische steun. In Egypte heeft namelijk een islamitisch regime de macht overgenomen.

Rubin wijst erop dat de hoofdkwartieren, wapendepots en andere faciliteiten van Hamas naar Egypte kunnen verhuizen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer