Adri Burghout schrijft eerste young-adultroman
Met ”Helium 3” voegt kinderboekenschrijver en illustrator Adri Burghout (52) een nieuw genre toe aan zijn oeuvre: de young-adultroman, een boek voor de leeftijdsgroep tussen kinderboeken- en literatuurlezer.
In ”Helium 3” wordt de journalist Ery samen met een groep toeristen door Amerikaanse wetenschappers gegijzeld in de Zwitserse bergen. De gijzelnemers willen van de NASA de zeldzame grondstof helium-3 loskrijgen voor onderzoek naar kernfusie. Ery zet zich samen met Debrah, die later geheim agent blijkt te zijn, in om de groep te bevrijden en krijgt een relatie met haar.
Hoe kwam u op het idee voor deze roman?
„Ooit zag ik een foto van een gebouwtje hoog in de bergen. Dat intrigeerde me, het getuigde van menselijke aanwezigheid in een omgeving waarin dat eigenlijk niet kon. Vorig jaar ben ik naar die plek toegegaan, op de berg Jungfraujoch in Zwitserland. Daar heb ik een dag ontzettend lopen genieten en daar ontstond het idee voor dit verhaal. Ik wist dat het zich op deze plaats moest afspelen en dat het een verhaal voor een oudere doelgroep zou worden.”
Waarom voor deze doelgroep?
„Eigenlijk wilde ik een roman voor volwassenen schrijven, maar kon toch niet helemaal loskomen van het schrijven voor kinderen. Nu is de roman bedoeld voor jongeren vanaf zestien jaar, de leeftijd van mijn eigen kinderen. De hoofdpersoon is wel dertig jaar, maar ik zie dat mijn kinderen ook boeken lezen over mensen van die leeftijd.”
Wat heeft u jongvolwassenen met deze roman te zeggen?
„Ik heb vooral willen aangeven dat je de liefde op een gegeven moment kunt kwijtraken. Maar ook dat je die weer terug kunt krijgen, het is allemaal door God gegeven. Nadat zijn vriendin zelfmoord pleegde, dacht Ery dat hij nooit meer verliefd zou kunnen worden. Toen hij Debrah tegenkwam, bood hij in eerste instantie zelfs weerstand aan verliefde gevoelens, om zichzelf te beschermen. Maar het liep anders: ze kregen toch een relatie. Ik heb willen laten zien dat niets onmogelijk is. Wel bij mensen, maar niet voor God.
Ik vermijd het recept ”probleem-gebedje-oplossing”, dat is niet realistisch. Het christelijke van een roman zit als het ware onder de oppervlakte. In ”Helium 3” krijgt Ery niet de hulp van boven op het moment dat hij dat wenst. In de loop van het verhaal is er van die hoop op hulp niet veel meer over. Voor Ery lijkt het ook niet meer zo’n probleem, omdat hij het ogenschijnlijk zelf wel aankan. Naarmate de roman vordert wordt die opgebouwde zelfbescherming steeds verder afgebroken. Pas aan het einde, als zijn bastion platligt, ziet Ery de bemoeienis van God met zijn leven en moet hij dat ook met dankbaarheid erkennen.”
Hoe vindt u het schrijven voor deze doelgroep?
„Het is heerlijk. Ik ben al aan de volgende young-adultroman begonnen. Als ik voor kinderen schrijf, moet ik door de knieën om in hun leef- en denkwereld te kruipen. En het boek moet al vanaf de eerste letter spannend zijn. Voor een oudere doelgroep kan ik meer thema’s in het verhaal verwerken en de spanning langzaam opbouwen. Overigens denk ik ook wel weer kinderboeken te gaan schrijven.”
Waar gaat uw volgende roman over?
„Over Ofir. Salomo haalde goud uit Ofir voor de tempelbouw. Tot nu toe is het onbekend waar Ofir lag, er zijn wel verschillende theorieën over. Ik geniet van het voorwerk, ik moet me verdiepen in het leven van 4000 jaar geleden. In het verhaal is de hoofdpersoon een meisje van zestien jaar. Waarschijnlijk staat in dit boek het volwassen worden wel centraal, het meisje is aan het einde van het boek een paar jaar ouder dan aan het begin. Meer zal ik er niet over verklappen.”
Boekgegevens
”Helium 3”, Adri Burghout; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2012; ISBN 978 90 3363 315 7; 240 blz.; € 14,90.