Nagel: dit kabinet is een ramp voor Nederland
HILVERSUM (ANP) – Jan Nagel, senator en mede-oprichter van 50PLUS, vlast al op nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat bleek zaterdag in Hilversum bij zijn afscheid als voorzitter van de partij. „Je moet je afvragen, als een Kamermeerderheid zo misbruik maakt van het vertrouwen dat ze van de kiezers heeft gekregen, of dan nieuwe verkiezingen als een soort referendum over de onrechtvaardige maatregelen niet juist gewenst zijn”, zei Nagel.
„Geef de kiezers een beetje macht, geef ze van VVD tot PvdA de kans hun misbruikt vertrouwen te herstellen. Dit kabinet is een ramp voor Nederland en rampen kunnen nooit kort genoeg duren”, vindt Nagel.
Het tweede kabinet van premier Mark Rutte is gedoemd tussentijds te vallen, voorspelde Nagel. „Rutte, zittend op een balansweegschaal, zal altijd blijven doorslaan naar onbetrouwbaar. En de kiezer is echt niet te moe, ik ben nog niemand tegengekomen. Maar wel mensen die spijt hebben van hun stem op 12 september en die dat graag, heel graag, nog eens over zouden willen doen.”
Henk Krol, fractieleider in de Tweede Kamer, vergeleek coalitiepartners Diederik Samsom van de PvdA en Rutte met zijn twee jonge hondjes thuis: „Samsom en Rutte komen op mij over als die twee pups. Een maand geleden stonden ze fel tegen elkaar te blaffen. Nu liggen ze tegen elkaar in hun mandje. Maar voor je het weet is het weer knokken. Ik voorspel u: Samsom en Rutte staan binnen de kortste keren weer tegen elkaar te blaffen. Ik sluit niet uit dat ze dan ook agressie zullen vertonen en dat zal blijken dat twee zulke verschillende honden nu eenmaal niet in een hok passen.”
Krol ergert zich ook aan de ‘kleinschraperigheid’ in het regeerakkoord: „Mensen moeten 50 euro gaan betalen als ze zonder verwijsbriefje naar de Eerste Hulp gaan. Je zult ’s avonds maar zijn uitgegleden en iets hebben gebroken, bij een verkeersongeluk zijn betrokken, onwel zijn, of zijn aangevallen. Moet je dan eerst op zoek gaan naar een huisarts of een dokterspost voor een verwijsbriefje?”
„En dan de versoepeling van het ontslag. Die treft vooral ouderen. Laten we juist inzetten om mensen langer aan het werk te houden, zodat ze hun kennis en vaardigheden kunnen overdragen aan jongere generaties.”