Synode PKN: Bezwaar Bokhout tegen belijdenis niet gegrond in Heilige Schrift
LUNTEREN – Het bezwaarschrift van D. Bokhout uit Haarlem tegen artikel 37 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis (NGB) over het laatste oordeel is niet gegrond in de Heilige Schrift. Hij heeft „niet aangetoond” dat de tekst in strijd is met de Bijbel.
Dat heeft de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zaterdag in Lunteren uitgesproken.
De landelijke kerkvergadering boog zich ’s morgens over een gravamen (ernstig bezwaar) van Bokhout. Die stelt op grond van twee Bijbelteksten (Psalm 65:1-4 en 1 Joh. 2:2) dat het on-Bijbels is dat er in artikel 37 van de NGB gesproken wordt over twee soorten mensen, namelijk zij die behouden worden en zij die verloren gaan. „Doordat Jezus vrijwillig slachtoffer werd, zijn alle mensen verzoend met God”, aldus Bokhout. Hij vindt dat de synode van de PKN de fout van de synode van Dordrecht (1618-1619) moet herstellen door een aanvullende verklaring op de belijdenis op te stellen.
Zover wilde de synode niet gaan. Tijdens de bespreking van het gravamen vroegen meerdere synodeleden echter wel om terughoudendheid in het spreken over de reikwijdte van de verzoening, oordeel en hel.
Mw. ds. H. A. Smits (Wognum) vindt dat de Schrift „niet eenstemmig maar meerduidig” over het laatste oordeel spreekt. Maar volgens ds. D. C. Floor (Ede) is de Bijbel duidelijk genoeg. „In Jezus Christus ligt volkomen zaligheid. Alleen in Hem worden mensen verlost van hun angst voor de hel en vinden ze troost in leven en sterven. Laten we luisteren naar de stem van de Goede Herder, Die Zelf heeft gesproken over de scheiding tussen schapen en bokken bij het laatste oordeel.”
Voorzitter ds. A. van Lingen van de commissie die het gravamen van Bokhout heeft bestudeerd, benadrukte dat het afwijzen van het gravamen niet betekent dat er in de kerk geen ruimte is voor Bokhout. „Hij is van harte welkom in onze kerk. Hij mag vinden wat hij vindt.”
Scriba dr. A. J. Plaisier zei namens het moderamen dat het niet de bedoeling is om naar aanleiding van een gravamen synodeuitspraken te doen over de reikwijdte van de verzoening. „We zijn niet geroepen om de hel af te schaffen of zo. Dat is onzinnig. De boodschap van de kerk is de verzoening door Jezus Christus. Dáár zijn we getuigen van. Daar gingen we voor en daar zullen we voor gaan.”
De synode besloot (met drie stemmen tegen) het gravamen van Bokhout niet te erkennen als gegrond in de Heilige Schrift. Ook komt er een nader onderzoek naar de wijze waarop in de toekomst met een gravamen moet worden omgegaan.